Companiile private de pază, interzise la instituțiile de stat. Sandu: Mai lichidăm o schemă a regimului oligarhic

Companiile private de pază, interzise la instituțiile de stat. Sandu: Mai lichidăm o schemă a regimului oligarhic

Instituțiile private de pază nu vor mai avea dreptul să presteze servicii pentru Ministere, Judecătorii, Procuratură, Întreprinderi cu capital de stat și autorități publice autonome. Prevederea va intra în vigoare din 1 ianuarie 2020, dacă și Parlamentul va susține inițiativa. 

Până în 2015, organizațiile particulare de detectivi și pază nu aveau dreptul să presteze servicii pentru instituțiile de stat. În decembrie 2015 aceasta interdicție a fost exclusă. Astfel, ofițerii de pază ai companiilor private putea apărea la orice instituție de stat cu excepția Băncii Naționale a Moldovei, a depozitelor de arme și muniții, substanțe radioactive, toxice și periculoase.

„Este o decizie care ne va ajuta să mai dezmembrăm o schemă de corupție folosită de regimul oligarhic. Foarte multe instituții de stat erau păzite de companii ale lui Plahotniuc. Contractele erau atribuite într-un mod foarte dubios. Despre modul în care erau păzite acest instituții am putut să vedem și pe pielea proprie”, a declarat în context prim-ministra Maia Sandu.

Publicitate

De menționat că în primăvara acestui an, portalul Anticorupție a publicat o investigație potrivit căreia două întreprinderi private dintre cele peste o sută care prestează servicii de pază și detectiv câștigă de mai mulți ani licitații avantajoase pentru asigurarea pazei instituțiilor de stat.

Una dintre firme aparține unei companii off-shore, afiliată lui Vlad Plahotniuc, iar cealaltă este a unui fost polițist, care ar avea legături cu autoritatea criminală Vladimir Moscalciuc, alias Makena.

Începând cu 2015, cele mai avantajoase contracte cu statul le-a obținut SRL Argus-S, o întreprindere cu capital străin, a cărei fondatoare este firma din off-shore OTIV PRIME SERVICES B.V., care face parte dintr-un holding off-shore din Olanda, OTIV Prime Holding B.V.

Citește și: Paza principalelor instituții de stat, asigurată de firme cu trecut penal din anturajul lui Vlad Plahotniuc și al hoţului în lege Makena

O altă companie de pază și securitate SRL Bercut-Grup a reușit să câştige în ultimii trei ani mai multe licitații ce țin de paza instituțiilor statului.

Citește și: FOTO. Mașinile firmei de securitate Argus-S, afiliată lui Plahotniuc, de „strajă” la Târgul de Crăciun

Firma de pază afiliată lui Plahotniuc a semnat contracte de 2,5 milioane de lei cu statul în doar două luni

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal