
Psihologul Ludmila Șchiopu ne recomandă cum educăm copiilor bunătatea
Părinţii au numeroase întrebări cu privire la educaţia copiilor, întrebări simple despre viaţă de zi cu zi alături de copil. Pentru că tot mai frecvent în preocupările părinților de azi e și dorința de a cultiva în familie valori precum: bunătatea, empatia și solidaritatea, Ludmila Șchiopu (psiholog în Programul „În brațele mamei”) aduce niște recomandări în acest sens.
・
„Mai important decât orice în educarea unui copil este ca acesta să fie ajutat să devină cea mai bună versiune a sa.

Timpul de calitate petrecut cu cei mici, manifestarea interesului pentru hobby-urile și problemele lor și ascultarea activă sunt singurele căi de a înțelege personalitatea unică a copilului.
Spuneți copilului cât este de important
Majoritatea copiilor nu știu că ei sunt cele mai importante persoane din viața părinților lor. Ei au nevoie să audă propriu-zis cuvintele „tu însemni totul pentru mine”, cât mai frecvent, astfel încât să se simtă iubiți, apreciați, valoroși și în siguranță.
Arătați copilului cum să nu fugă de probleme
Tendința de a renunța ușor în calea unei dificultăți se moștenește, de regulă, de la părinți.
Rugați copilul să vă ajute și fiți recunoscători
Cercetările arată că oamenii care obișnuiesc să-și exprime recunoștința sunt mai empatici, mai generoși și mai altruiști.
Ajutați copilul să-și gestioneze emoțiile
Emoțiile negative gestionate incorect, atât de adulți, cât și de copii, sunt cele care determină de fapt comportamentele nedorite.
Stimulați copilul să își extindă orizonturile
Arătați copilului că lumea este mult mai mare, mai complexă și mai interesantă decât pare la prima vedere.
Încurajează-i spiritul empatic
Inteligența emoțională și empatia, sau abilitatea de a se pune în situația altcuiva și a ține cont de sentimentele și modul de gândire al altora, este o caracteristică fundamentală a celor buni la suflet.
Încurajează-l să îi susțină pe cei din jur și să nu îi denigreze
În realitate exista mulți copii care fac fapte bune în fiecare zi, care își sprijină și încurajează prietenii sau care participă la proiecte de ajutorare a comunității de care aparțin.
Învață-ți copilul să facă activități de voluntariat
Atunci când îi ajută pe alții, învață să ia în considerare nevoile celor dezavantajați și se simte mândru ca are puterea de a aduce o schimbare în viața lor.
Tratează-ți copilul cu bunătate și respect
Evită să țipi sau să îi rănești sentimentele, poarta-te cu el frumos, cu respect, politicos chiar și atunci când îi vorbești despre greșelile pe care le-a făcut sau când vrei să îi corectezi un comportament nepotrivit”, spune psihologul.
Pentru părinții care sunt în căutarea unor experiențe ce cultivă solidaritatea și bunătatea în copii, pe 29 septembrie, Misiunea Socială „Diaconia” organizează în cadrul Maratonului Internațional, Cursa Bunătății cu familia.
Fiecare participant va fi un campion al Bunătății, pentru că, grație implicării va fi amenajat un nou Centru Comunitar pentru copiii din familii social vulnerabile din satul Săseni, Călărași. Aici, fiecare familie va primi diplome și daruri care le vor aminti de această experiență de familie.
