
Robu, cu o nouă sesizare la Curtea Constituțională. Se interesează de imunitatea deputaților
Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a sesizat, din nou, Curtea Constituțională. De această dată, cere o interpretare a legii cu privire la ridicarea imunității parlamentare. Vrea să știe dacă un deputat care a rămas deja fără imunitate poate fi reținut, arestat, percheziționat sau trimis în judecată, dacă este vorba de noi capete de acuzare.
・
„Poate fi un deputat reținut, arestat, percheziționat sau trimis în judecată, în cadrul procesului penal, dacă încuviințarea Parlamentului a avut drept obiect un capăt de acuzare, iar ulterior au fost administrate probe care stau la baza și altor capete de acuzare în materie penală?”, a întrebat Dumitru Robu Curtea Constituțională.
https://docs.google.com/viewer?url=https://agora.md/cdn/p/storage/documents/2019%2F09%2Fsesizarea_169b8214.pdf&embedded=true
Pe 21 august, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a depus o sesizare la Curtea Constituțională, cerând să se expună cu privire la inamovibilitatea judecătorilor Înaltei Curți. Mai exact, vrea să vadă dacă poate fi pornită urmărirea penală în privința judecătorilor constituționali atât pe durata exercitării mandatului, cât și după încetarea acestuia, fără avizul prealabil al CC.
De la venirea lui Dumitru Robu la șefia Procuraturii Generale, Parlamentul a acceptat ridicarea imunității a cinci deputați.
Primul care a rămas fără imunitate a fost Ilan Șor. Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a venit în Parlament cu un asemenea demers pe 15 august, solicitarea fiindu-i acceptată.
Iar Marina Tauber și Reghina Apostolova au rămas fără imunitate pe data de 16 septembrie. Potrivit lui Dumitru Robu, cele două au avut o implicare directă în devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova. Acuzațiile au fost însă respinse.
La scurt timp, deputatele au fost reținute la Orhei. Procuratura Generală a explicat că, de fapt, oamenii legii nu intenționau să le rețină, dar au fost nevoiți să o facă din cauză că acestea au părăsit clădirea Parlamentului și se deplasau într-o direcție necunoscută.
Iar pe data de 19 septembrie, fără imunitate parlamentară a rămas și democratul Vladimir Cebotari. Acesta este bănuit că a contribuit direct la preluarea controlului asupra Aeroportului Internațional Chișinău în favoarea unui grup criminal, lucru negat de Cebotari.
Peste o zi, adică pe 20 septembrie, deputatul Partidului Șor Petru Jardan a fost lipsit de imunitate parlamentară. Asta deși acesta a spus că este în România și că va reveni în câteva zile. Potrivit Procuraturii Generale, Petru Jardan este bănuit că, în perioada 2012-2014, atunci când deținea funcția de director interimar al Aeroportului Internațional Chișinău, ar fi comis abuz de serviciu, prin faptul că ar fi creat condițiile necesare pentru concesionarea aeroportului.