„În Moldova lui Plahotniuc au fost spălați miliarde de dolari”. Fostul vicepreședinte al companiei Yukos, despre „mafia” din țările post-sovietice (VIDEO)

„În Moldova lui Plahotniuc au fost spălați miliarde de dolari”. Fostul vicepreședinte al companiei Yukos, despre „mafia” din țările post-sovietice (VIDEO)

În fostele țări sovietice s-au creat grupuri mafiote care facilitau spălările de bani, iar prin R. Moldova, „controlată de Vlad Plahotniuc”, s-au spălat 25 sau chiar 70 de miliarde de dolari. Afirmațiile aparțin miliardarul Leonid Nevzlin, fost acționar și vicepreședinte al companiei Yukos, stabilit în Israel. Într-un interviu oferit canalului „А поговорить?”, acesta a adus exemplul țării noastre când a vorbit despre „dictaturile” din fostele republici sovietice.

În interviul de peste o oră și jumătate, Nevzlin a fost întrebat când țările din fosta URSS ar începe să trăiască mai bine.

„În toate țările din fosta URSS, de la Ural spre vest, s-au creat mafii care îi împiedică să se alăture la alianța nord-atlantică. Ceea ce e rău, dar asta se întâmplă. Dacă ai lăsa țara în acea direcție, vei rămâne în istorie, dar nu vei face atâția bani”, spune fostul șef la Yukos.

Publicitate

El afirmă că „orice transfer bănesc din Rusia prin altă țară nu poate fi făcut decât prin cei care controlează starea lucrurilor pe interior, în țară”.

„De exemplu, când R. Moldova a fost controlată de Plahotniuc, au fost spălați 25 de miliarde de dolari. Recent am citit un raport Transparency că ar fi vorba chiar de 70 de miliarde de dolari. O țară iată atât de mică. Pentru că e dictatură. Pentru că totul e în aceleași mâini: și banca, și procuratura, și Parlamentul, și Guvernul. Nu există critică. Nu există presă liberă, nu există justiție independentă. Nu-i nimic. Poți face orice”, spune Nevzlin.

Leonid Nevzlin a devenit vicepreședinte al Yukos și membru al consiliului de administrație în 1996. În iulie 2003, el a fost chemat împreună cu Mihail Hodorkovskii la Procuratura Generală în calitate de martor în cazul unuia dintre coproprietarii Yukos, Platon Lebedev. În aceeași vară, Nevzlin a plecat în Israel. Un an mai târziu, a fost pus pe lista internațională a căutărilor, iar în 2008, în lipsa sa, a fost condamnat la închisoare pe viață în cazul organizării mai multor crime, tentative de omor și tâlhărie.

În 2013, tribunalul Simonovsky din Moscova l-a condamnat pe Nevzlin la șase ani de închisoare pentru că și-a atribuit acțiuni ale mai multor întreprinderi în valoare de 3 miliarde de ruble.

De menționat că în 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Rusia să plătească 1,86 miliarde de euro fostului acționar Yukos. La 19 ianuarie 2017, Curtea Constituțională a Federației Ruse a considerat că decizia CtEDO este contrară constituției ruse și a permis Rusiei să nu plătească.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal