
Sandu, mesaj către magistrați, în pragul Adunării extraordinare a judecătorilor: Vecinii voștri, colegii de clasă, părinții și rudele vor privi ce faceți. Nu ne credeți naivi
Prim-ministra Maia Sandu a venit cu un mesaj „de alarmă” în pragul convocării Adunării Generale a Judecătorilor în ședință extraordinară, stabilită pentru 27 septembrie. Prim-ministra a apelat la judecători să fie corecți și să ia decizia de „a se curăța de neghină”. Șefa Cabinetului de Miniștri a subliniat că nu are nimic împotriva convocării adunării și a demiterii actualilor membri CSM. Totuși, ea consideră că adunarea ar fi fost convocată de magistrații deranjați de reformele în sistem, iar blocarea activității CSM ar duce la imposibilitatea derulării reformei justiției.
・
„Cred că evenimentul de mâine și seria de evenimente care au precedat adunarea merită atenția deosebită a presei și a cetățenilor. Perioada imediat care vine e crucială. De succesul reformei justiției depinde viitorul acestei țări. Fie facem un salt spre civilizație și dreptate, sau ne afundăm în trecutul post-sovietic și cioplim un tătucă, să-i cântăm osanale și să-i facem monument de aur”, spune Sandu.
Sandu a vorbit despre importanța de a avea o justiție corectă.
„Am văzut cum persoane implicate în furtul miliardului intră și ies din sala de judecată cu zâmbetul pe buze și liberi. Justiția de care avem nevoie e cea unde hoții stau în închisoare. A venit momentul să arătăm că putem fi solidari și uniți contra hoției nepedepsite și că nu uităm crimele din trecut”, a afirmat Sandu.
Prim-ministra a vorbit, din clădirea Guvernului, și despre ridicarea imunității președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță.
„Știm că avem judecători onești, dar că avem și grupuri care au ce pierde de pe urma reformei. Știu că aveți de a face cu niște găști de corupți care până mai ieri aveau acoperire politică. Știu că aveți ce reproșa pentru starea în care a ajuns justiția. Vineri, toată țara va urmări ce faceți. Vecinii voștri, colegii voștri de clasă, părinții și rudele voastre vor privi ce faceți. Nu ne credeți naivi. Cetățenii văd cine e de partea legii și cine e de partea hoților. Aveți obligația, puterea și capacitatea să vă curățați de neghină. Oamenii sunt cu ochii pe voi”, i-a prevenit Sandu.
Maia Sandu a spus că „este salutabil că judecătorii vor schimbări”. „Dar modul de convocare a adunării ne aduce aminte de practicile odioase din ultimii ani: lipsa de transparență. Au un singur scop: blocarea activității CSM. Nu mă alarmează că vreți schimbarea activității CSM, dar mă îngrijorează intenția unora de a bloca activitatea CSM și, repsectiv, reformele. Atât timp cât justiția tolerează hoția, noi nu avem viitor. Justiția a tolerat furtul miliardului, laundromatul, și-a bătut joc de votul alegătorilor de la Chișinău. Lupta e departe de a fi câștigată, dar vă promit: eu voi fi mereu de partea cetățenilor”, a spus prim-ministra.
Amintim că un grup de judecători, 87 la număr, au depus o cerere la CSM privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor în ședință extraordinară. Pe 19 septembrie, CSM a amânat să discute subiectul și a dispus să fie cercetat modul în care s-au adunat semnăturile.
Judecătorii semnatari au contestat decizia CSM în instanță, iar în data de 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să convoace adunarea. Ulterior, instanța de apel a trimis o notificare ca plenul CSM să execute hotărârea. În caz contrar, se va aplica o amendă de constrângere sau instanța va emite un act administrativ individual.
CSM a refuzat repetat, iar membrii Consiliului au declarat că instanța de apel nu ar fi avut competența de a aproba o astfel de decizie. Într-un final, pe 24 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a decis ca adunarea generală extraordinară a judecătorilor să aibă loc în data de 27 septembrie și a emis actul administrativ individual în acest sens. Încheierea este cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție, în termen de trei zile.
Unii judecători au vorbit în favoarea convocării adunării. „Nu poate fi efectuată reforma justiției cu vechii călăi (n.r. – actualii membri ai CSM) care se transformă în victime”, crede judecătorul Ion Chirtoacă. De partea cealaltă, alți magistrați se opun inițiativei, menționând că scopul acesteia este de a bloca reformele anunțate de actuala guvernare. „Ne-am putea pomeni cu două CSM-uri, așa cum am avut două Guverne”, a spus judecătorul Oleg Melniciuc. Citește mai multe aici.