Noul sediu al Ambasadei Germaniei va fi construit, totuși, în locul unei clădiri istorice cumpărate acum zece ani

Noul sediu al Ambasadei Germaniei va fi construit, totuși, în locul unei clădiri istorice cumpărate acum zece ani

După zece ani de când statul german a devenit proprietarul fostului gimnaziu pentru fete, fondat de baroneasa Iulia A. von Gheiking în anul 1892, Ambasada Germaniei la Chișinău anunță că, de câteva săptămâni la nivel european, se desfășoară licitația pentru identificarea unei companii care prestează servicii de planificare generală. Asta susține Ambasada Germaniei în Republica Moldova, solicitată de AGORA. Ambasada Germaniei precizează că lucrările de restaurare a monumentului de arhitectură nu sunt tergiversate. 

„Este în desfăşurare, la nivel european, licitaţia pentru servicii de planificare generală. Lucrările de restaurare nu sunt tergiversate. După ce, în anul 2016, a fost stabilit cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova un consens privind amploarea condiţiilor de protecţie a monumentelor, condiţii care vor fi respectate în cadrul procesului de construcţie, partea germană a continuat proiectul. Pe lângă investigaţiile privind siguranţa la cutremure, stabilitatea, poluanţii, investigaţii geotehnice, precum şi a lucrărilor de defrişare, cu câteva săptămâni în urmă a fost lansată licitaţia pentru serviciile de planificare generală”, comunică Ambasada Germaniei la Chișinău.

Republica Federală Germania planifică ca în locul monumentului de arhitectură, în posesia căruia a intrat printr-o tranzacţie de vânzare-cumpărare, să construiască noul sediu al Ambasadei Germaniei la Chișinău şi al reşedinţei acesteia. Ambasada Germaniei precizează că în cadrul procesului planificat de reconstrucţie va fi restabilit aspectul exterior original al clădirii fostei şcoli.

Publicitate

Clădirea fostului gimnaziu pentru fete, fondat de baronesa Iulia A. von Gheiking, este un monument de arhitectură de însemnătate naţională. A fost construită în anii 90 ai secolului al XIX-lea. Din 1892 a fost sediul gimnaziului pentru fete fondat de baroana Iulia A. von Gheiking, din 1918 a funcţionat liceul A. Donici. La sfârşitul anilor 30 a fost o parte componentă a liceului industrial. În perioada postbelică aici s-a aflat sediul Sovetului Comisarilor Norodnici ai RSSM, apoi – şcoala medie nr. 5.

Amintim că monumentul arhitectural din strada Aleixei Mateevici nr. 85, fostul sediu al gimnaziului german pentru fete, aflat acum în stare deplorabilă, a fost transmis guvernului german, pentru construirea sediului Ambasadei Germaniei la Chişinău. O decizie în acest sens a fost votată de majoritatea parlamentară la şedinţa legislativului din 3 decembrie 2009. Teritoriul de 0,4152 de hectare era destinat iniţial construcţiei Palatului Justiţiei al Republicii Moldova. Tranzacția de vânzare-cumpărare ar fi costat 1,5 milioane de euro, bani care au fost virați în bugetul de stat.

În prezent, Ambasada Germaniei în Republica Moldova își are sediul pe aceeași stradă - Alexei Mateevici nr. 82 din Chișinău.

Citește și: Chișinăul de fațadă sau cum au ajuns clădirile istorice între demolări și neant (FOTO)

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal