„Este în desfăşurare, la nivel european, licitaţia pentru servicii de planificare generală. Lucrările de restaurare nu sunt tergiversate. După ce, în anul 2016, a fost stabilit cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova un consens privind amploarea condiţiilor de protecţie a monumentelor, condiţii care vor fi respectate în cadrul procesului de construcţie, partea germană a continuat proiectul. Pe lângă investigaţiile privind siguranţa la cutremure, stabilitatea, poluanţii, investigaţii geotehnice, precum şi a lucrărilor de defrişare, cu câteva săptămâni în urmă a fost lansată licitaţia pentru serviciile de planificare generală”, comunică Ambasada Germaniei la Chișinău.

Republica Federală Germania planifică ca în locul monumentului de arhitectură, în posesia căruia a intrat printr-o tranzacţie de vânzare-cumpărare, să construiască noul sediu al Ambasadei Germaniei la Chișinău şi al reşedinţei acesteia. Ambasada Germaniei precizează că în cadrul procesului planificat de reconstrucţie va fi restabilit aspectul exterior original al clădirii fostei şcoli.

Clădirea fostului gimnaziu pentru fete, fondat de baronesa Iulia A. von Gheiking, este un monument de arhitectură de însemnătate naţională. A fost construită în anii 90 ai secolului al XIX-lea. Din 1892 a fost sediul gimnaziului pentru fete fondat de baroana Iulia A. von Gheiking, din 1918 a funcţionat liceul A. Donici. La sfârşitul anilor 30 a fost o parte componentă a liceului industrial. În perioada postbelică aici s-a aflat sediul Sovetului Comisarilor Norodnici ai RSSM, apoi – şcoala medie nr. 5.

Amintim că monumentul arhitectural din strada Aleixei Mateevici nr. 85, fostul sediu al gimnaziului german pentru fete, aflat acum în stare deplorabilă, a fost transmis guvernului german, pentru construirea sediului Ambasadei Germaniei la Chişinău. O decizie în acest sens a fost votată de majoritatea parlamentară la şedinţa legislativului din 3 decembrie 2009. Teritoriul de 0,4152 de hectare era destinat iniţial construcţiei Palatului Justiţiei al Republicii Moldova. Tranzacția de vânzare-cumpărare ar fi costat 1,5 milioane de euro, bani care au fost virați în bugetul de stat.

În prezent, Ambasada Germaniei în Republica Moldova își are sediul pe aceeași stradă - Alexei Mateevici nr. 82 din Chișinău.

Citește și: Chișinăul de fațadă sau cum au ajuns clădirile istorice între demolări și neant (FOTO)

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!