Cinci critici și o laudă de la Andrian Candu pentru Executivul Maiei Sandu: Am impresia că întreaga echipă a Guvernului e plecată cu pluta

Cinci critici și o laudă de la Andrian Candu pentru Executivul Maiei Sandu: Am impresia că întreaga echipă a Guvernului e plecată cu pluta

Democratul Andrian Candu a venit astăzi cu mai multe critici și atenționări pentru actualul Executiv de la Chișinău. De la metafore la impozite și de la gaze la prezența Republicii Moldova la ONU, toate au fost în vizorul fostului președinte al Parlamentului. În final, acesta a venit totuși și cu o reușită a noului Guvern. Vedeți mai jos care au fost criticile și lauda adusă Guvernului condus de Maia Sandu. 

Raportul Guvernului

Publicitate

Democratul Andrian Candu și-a început criticile pornind de la raportul prezentat de Maia Sandu cu ocazia celor 100 de zile de activiate a Guvernului.

„Noi am avut unele așteptări. Eu chiar am crezut că intențiile bune se vor regăsi în acțiuni bune. Am așteptat ca prim-ministrul să acționeze profesionist. La începutul prezentării raportului celor 100 de zile de activitate am creazut că e o glumă. Aveam impresia că îl privesc pe Cheianu la „Ora de ras”. Oare Cheianu chiar așa de bine s-a deghizat în prim-ministru? Este cel mai prost raport din toate Guvernele câte au fost. Cetățenii nu au nevoie de metafore, dna prim-ministru Maia Sandu. Ei au nevoie de rezultate. Ați vorbit că ați pornit cu barca. Am impresia că întreaga echipă a Guvernului a plecată cu pluta, dar nu cu barca. Cetățenii nu au nevoie de istorii și povești despre iahturi cu patru motoare, saci cu merinde și butoaie cu vin. Poate că guvernarea PDM nu a fost cea mai perfectă, dar Guvernul PDM a găsit să dea bani pentru pensii și salarii mai mari. Voi pe lângă faptul că nu le-ați dat nimic cetățenilor, ați oprit inițiativele bune ale PD”, a declarat Andrian Candu.

Cu metafore despre șobolani și promisiunea despre „cel mai onest Executiv”. Guvernul Sandu își prezintă raportul de 100 de zile de la învestire (VIDEO)

La Filip - „mașină fără benzină”, la Sandu - „corabie cu șobolani la bord”. Competiția metaforelor despre țară, în rapoartele de 100 de zile ale celor doi premieri (FOCUS)

Despre scheme și gaura bugetară

„Se vorbește despre lichidarea mai multor scheme de corupție. Dacă au fost distruse, unde sunt banii? Dacă în bugetul statului nu sunt încasări, ori aceste scheme au fost preluate de voi, ori voi ați mințit. Fostul ministru al Finanțelor Ion Chicu vorbea în luna mai că mijloace bănești în conturile Ministerului Finalțelor sunt de peste trei miliarde de lei și de faptul că nu exista nicio datorie. Veniturile la bugetul statului le depășesc pe cele din anul trecut. Deficit bugetar și gaură în buget sunt lucruri diferite. În bugetul național nu există o gaură, iar datoria de stat este mai mica față de anul 2018 și 2017. Totuși nu înțeleg, asta e minciună sau prim-ministra e consiliată rău și prost de consilierii săi?”, a întrebat retoric Andrian Candu.

În context, democratul a ținut să-i atenționeze pe actualii guvernanți de posibile proteste.

„Dacă va îndrăzni să majorize impozitele, să nu se mire că într-o dimineață se va trezi în fața Guvernului cu mii de oameni cerându-i demisia. Perioada de miere a trecut. Ministerul Economiei în loc să-și bată capul de îmbunătățirea mediului de afaceri, dlui alungă invesgitorii din RM. Sunt informații că companii din sectorul bancar, din comerț, din textile sunt pe cale să-și închidă afacerile și să plece din Republica Moldova.

Arena Chișinău

Andrian Candu nu a trecut cu vederea nici declarațiile făcute în ultima perioadă pe subiectul construcției Arenei Chișinău, proiect inițiat de democrați.

„În orice țară există câte o sală polivalentă. În Republica Moldova, dacă vrei să menții tinerii acasă, dacă vrei … trebuie să dezvolți și infrastructură

Am auzit declarații că nu există nicun plan de dezvoltare și că e un dezastru. Planul trebuia discutat cu echipa care era în implementare. Dvs ați amenințat, ați acuzat acea echipă și nici nu ați comunicat cu ei să vă spună care e planul de dezvoltare. Toată documentația pentru conectări era gata în luna mai. Din iunie și până acum nu ați făcut nimic. Dacă nu știți ce trebuie să faceți, vă invităm să discutăm. Pot merge personal cu dvs dle ministru la șantier și să vă explic care au fost planurile”, a mai adăugat Candu.

Acum două zile, ministrul Economiei Vadim Brînzan declara că viitorul Arenei Chișinău este plin de necunoscute, iar statul nu-și imaginează cum să atragă zilnic suficienți vizitatori pentru a acoperi cheltuielile investitorului.

Sectorul energetic

Fosttul președinte al Parlamentului a criticat și felul în care Executivul încearcă să anticipeze o eventuală criză în sectorul energetic.

„Întradevăr există pericolul ca Republica Moldova să rămână fără gaze, dacă Ucraina și Rusia nu se vor înțelege. Am auzit idei ce țin de construcția unui depozit de gaz la noi. Este o mare aberație să investești într-un depozit de gaz. Noi am trecut printr-o astfel de perioadă, în toamna anului 2014. Ministrul Economiei trebuia acum să fie la Kiev, la București, la Bruxelles să discute problema. Chiar recent colegii din Ucraina au zis că putem cumpăra din Slovacia și să tranziteze gazul prin Ucraina. Actualii guvernanți doar trebuie să caute aceste soluții, pentru că ele există”, a mai subliniat Candu.

În context, democratul a precizat cp fracțiunea PDM l-a invitat pe șeful de la Economiei la audieri în fracțiune, pentru vineri, la ora 15.00. „Dacă nu poate atunci, să ne dea o altă data când poate. Noi vrem să discutăm, să facem un schimb de opinii și să găsim soluții”, a mai adăugat democratul.

Prezența RM la ONU

Fostul speaker a criticat și decizia ca la Adunarea generală a Organizației Națiunilor Unite să meargă președintele Igor Dodon.

„Suntem nedumeriți de ce nu prim-ministrul participă la ONU. Republica Moldova este o țară parlamentară. Nu înțeleg declarația că guvernanții sunt ocupați”, a declarat Candu.

O laudă pentru Guvern

Andrian Candu și-a încheiat șirul criticișlor cu o laudă adresată noii guvernări.

„O realizare reușită ține de îmbunătățirea relațiilor cu Federeația Rusă. Pentru această realizare vreau să felicit echipa Guvernului. Noi nu am reușit anterior”, a conchis democratul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal