
Criminalitatea transfontalieră, în vizor. A fost inițiată o platformă de colaborare între Moldova și România
O platformă informatică de colaborare care va servi drept canal securizat de schimb de date nesecrete între serviciile de poliție din zona de intervenție a fost lansată astăzi la Iași. Platforma va utiliza cele mai noi tehnologii IT pentru a fi asigurată flexibilitatea, securitatea și capacitatea de extindere atât în ceea ce privește numărul de utilizatori cât și interoperabilitatea cu alte sisteme ale partenerilor proiectului. Scopul proiectului este de a preveni și a combate criminalitatea transfrontalieră în România și în Republica Moldova.
・
„Implementarea proiectului în domeniul cooperării transfrontaliere moldo-române, va avea cu certitudine rezultate precum creșterea capacității operative și de intervenție în zona de frontieră prin realizarea unor investiții și achiziții pentru instituțiile responsabile de aplicare a legii, modernizarea infrastructurii sediilor subdiviziunilor polițienești din Republica Moldova și România. Totodată, se va realiza o platformă de colaborare între părți privind analizarea informațiilor în scopul creșterii operativității structurilor de poliție în schimbul de date și informații. Vom continua să fim pro-activi și vom face tot posibilul pentru ca reformele implementate, să fie eficiente și orientate spre cetățeni”, a declarat Secretarul de Stat al MAI, Gheorghe Bălan.
De asemenea, s-a reliefat importanța consolidării securității frontierei răsăritene a Uniunii Europene prin creșterea mobilității și capacității administrative a unităților de poliție și poliție de frontieră. În acest sens, ofițerii de poliție vor fi instruiți pe un număr variat de tematici operaționale, rezultatul fiind posibilitatea acestora de a folosi noile tactici și metode de combatere a infracțiunilor transfrontaliere.
Inițiatorii proiectului dau asigurări că acesta va fi durabil în timp și va asigura dezvoltarea și utilizarea de tehnologii speciale pentru examinarea atât a informațiilor la nivel regional cât și consolidarea capacității de analiză a riscurilor și a managementului rațional al forțelor pentru a contracara infracțiunile pe sectorul de responsabilitate.