„E foarte straniu. Întotdeauna s-a spus și au fost acuzații că CSM este controlat de PDM. Azi, Maia Sandu a ieșit apărând CSM. E o acțiune pe care nu o mai înțeleg. Există o decizie a instanței de judecată care e lege, trebuie respectată. Curtea de Apel a decis ceva, decizia trebuie executată. Se pare că din cauza politicului, că a intervenit politicul în sistemul de justiție, au și apărut problemele respective. Puterea judecătorească este a treia putere în stat. Atunci când unele puteri intervin în altele deja apar aceste probleme. Ați văzut vreodată în anii precedenți să iasă vreun prim-ministru și să vorbească cu un ton agresiv față de judecători, procurori? Asta e interferență. În justiție lucrurile nu merg bine, dar nu schimbi lucruri cu bâta. Sper foarte mult că, totuși, judecătorii, aplicând legea, vor găsi soluția și nu vor asculta de nicio forță politică”, a declarat Andrian Candu în cadrul emisiunii „Tema zilei” de la Canal 2.

Cât despre acuzațiilor potrivit cărora Partidul Democrat a controlat justiția, acesta a spus: „Nu cunosc niciun judecător, nu am vorbit cu niciun judecător, nu am niciun număr de contact, decât cel al fostului președinte al Curții Constituționale. Eu nu am discutat nici cu procurori, nici cu judecători. Mai mult, am procese pe rol în instanță de ani de zile. Și niciodată nu am avut intenția să grăbesc acele procese. Dacă și au fost tangențe din partea cuiva, cu siguranță nu a fost un fenomen sistemic și nu poți să învinuiești toată guvernarea PDM. V-am dat exemplul meu”.

Pe 26 septembrie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a refuzat să convoace, în data de 27 septembrie, ședința extraordinară a Adunării Generale a Judecătorilor, așa cum a decis Curtea de Apel (CA) Chișinău. Încheierea instanței de apel va fi contestată la Curtea Supremă de Justiție. 


Amintim că un grup de judecători, 87 la număr, au depus o cerere la CSM privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor în ședință extraordinară. Pe 19 septembrie, CSM a amânat să discute subiectul și a dispus să fie cercetat modul în care s-au adunat semnăturile.

Judecătorii semnatari au contestat decizia CSM în instanță, iar în data de 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să convoace adunarea. Ulterior, instanța de apel a trimis o notificare ca plenul CSM să execute hotărârea.

CSM a refuzat repetat, iar membrii Consiliului au declarat că instanța de apel nu ar fi avut competența de a aproba o astfel de decizie. Într-un final, pe 24 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a decis ca adunarea să aibă loc în data de 27 septembrie și a emis actul administrativ individual în acest sens. CSM a anunțat că atacă încheierea instanței de apel la Curtea Supremă de Justiție, motiv pentru care a refuzat, din nou, la 26 septembrie, convocarea ședinței extraordinare.

Unii judecători au vorbit în favoarea convocării adunării. „Nu poate fi efectuată reforma justiției cu vechii călăi (n.r. – actualii membri ai CSM) care se transformă în victime”, crede judecătorul Ion Chirtoacă. De partea cealaltă, alți magistrați se opun inițiativei, menționând că scopul acesteia este de a bloca reformele anunțate de actuala guvernare. „Ne-am putea pomeni cu două CSM-uri, așa cum am avut două Guverne”, a spus judecătorul Oleg Melniciuc. Citește mai multe aici.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!