Întreprinderea îşi desfăşoară activitatea în municipiile Chişinău și Bălţi, unde sunt amplasate oficiile, secțiile de producere, magazinele cu drept de comercializare şi depozitele acestora, depozite frigorifice.

Potrivit anchetatorilor, producătorul vinde diferite produse alimentare în baza tranzacţiilor fictive, falsificând facturile fiscale prin introducerea datelor denaturate privind agenţii economici şi cantitatea mărfurilor, iar ulterior emite sub aceleaşi numere alte facturi fiscale cu indicarea altor agenţi economici şi altor cantităţi de mărfuri, pe care deja le reflectă în evidenţa contabilă. Datele de încasare de pe urma vânzărilor pe bani cash se denaturează cu 50-60% din suma încasată real, adică o parte din bani nu sunt declarați prin evidenţa contabilă sau fără a fi inclusă.


Astfel, la 25 septembrie au fost efectuate percheziții la sediul principal al companiei şi la domiciliile fondatorilor şi administratorilor.


În urma acestor acțiuni, au fost depistate peste 1200 facturi fiscale falsificate, plicuri cu aproape 16.000 de lei pe care erau scris numele de familie ale angajaţilor întreprinderii, care urmau să-și primească salariile în plic. De asemenea, a fost confiscat un stic cu memorie care conține informația privind materia finită produsă în perioada anului 2019, informație tapată de către tehnologul companii şi transmisă pentru evidenţa dublă. Totodată au fost depistate și acte contabile de ciornă care demonstrează faptul că expeditorii transmit mijloace financiare cash casierilor.


În cadrul percheziţiei a fost efectuată și inventarierea mărfii în urma căreia s-a constatat surplus de materie primă la unele compartimente în sumă de 952.577 lei şi deficit de materie primă la unele compartimente în sumă de 455.751 lei. La fel a fost depistat surplus de producţie finită de aproape jumătate de milion de lei, dar și deficit de producţie finită în cantitate de aproape 8.000 de kg. De asemenea, au fost ridicate aproape 3.000 de kg de marfă necontabilizată, în valoare de 130.000 de lei.

În cadrul percheziţiei, angajaţii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au prelevat mostre de materie primă şi produse finite pentru expertiză.


În cadrul aceleiași operațiuni au fost efectuate percheziții și la magazinele care comercializau marfa producătorului, unde au fost depistate caiete de evidență a mărfii comercializate, mijloace bănești, stocuri de marfă fără acte de proveniență. 

Astfel, în urma efectuării operaţiunii au fost ridicate şi date la păstrare carne în asortiment și mezeluri în lipsa documentelor de provenienţă în cantitate de 42.200 kg echivalentul a 1.644.930 lei. Totodată au fost depistate și ridicate mijloace băneşti necontabilizate în sumă totală de 30.000 lei.

Potrivit INI, agentul economic a comis ilegalități similare și în perioada anilor 2017 - 2018. Mai mult, anul trecut compania a fost amendată de instanța de judecată cu 2.000.000 de lei în cadrul unui dosar penal.

Efectuând un calcul estimativ după examinarea documentelor ridicate, s-a stabilit că, în perioada anului 2018, agentul economic a efectuat livrări în sumă totală de 47.221.800 lei care nu au fost reflectate în evidența contabilă.

Dacă vor fi găsiți vinovați, persoanele responsabile riscă închisoare până la 5 ani, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 500.000 la 800.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!