
UPDATE 183 din cei 197 de magistrați necesari pentru cvorum au venit la ședința extraordinară a Adunării Generală a Judecătorilor (LIVE, FOTO)
Magistrații urmează să se întrunească vineri, la ora 10:00, ședința extraordinară a Adunării Generale a Judecătorilor. La prima oră a dimineții, la Casa Sindicatelor sunt deja câteva zeci de judecători din totalul celor peste 400 de magistrați așteptați. La ședință ar urma să fie discutate două subiecte: resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești și demiterea membrilor CSM, aleși din rândul judecătorilor.
・
UPDATE 11:20: Nu le-au ajuns 10 magistrați. Adunarea Generală a Judecătorilor a „picat” din lipsă de cvorum
UPDATE 10:59 Potrivit reporterului AGORA, aflat la fața locului, 183 de judecători sunt deja în sală. Pentru a întruni numărul necesar pentru cvorum este nevoie de 197 de magistrați. Lucrările adunării nu au început încă, deși deschiderea a fost planificată pentru ora 10:00. La Casa Sindicatelor continuă să vină judecători.
UPDATE 10:48 Judecătorii continuă să se adune la Casa Sindicatelor. Pentru a avea cvorum și a lua decizii, e nevoie de peste 200 de judecători. La moment, în sală ar fi 64 de judecători din Chișinău și peste 100 de judecători din teritoriu.

Decizia de a convoca Adunarea Generală a Judecătorilor, în ședință extraordinară, a fost bătută în cure joi seara, prin decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ). Instanța a respins recursul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a refuzat să execute hotărârea Curții de Apel (CA) Chișinău și să convoace întrunirea.
Decizia CSJ a fost luată la scurt timp după anunțul CSM că se va adresa la CSJ și după refuzul repetat de a convoca Adunarea Generală a Judecătorilor.
Joi dimineața, prim-ministra Maia Sandu a venit cu un mesaj „de alarmă” în pragul convocării Adunării Generale a Judecătorilor în ședință extraordinară,. Prim-ministra a apelat la judecători să fie corecți și să ia decizia de „a se curăța de neghină”. Șefa Cabinetului de Miniștri a subliniat că nu are nimic împotriva convocării adunării și a demiterii actualilor membri CSM. Totuși, ea consideră că adunarea ar fi fost convocată de magistrații deranjați de reformele în sistem, iar blocarea activității CSM ar duce la imposibilitatea derulării reformei justiției.

Amintim că un grup de judecători, 87 la număr, au depus o cerere la CSM privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor în ședință extraordinară. Pe 19 septembrie, CSM a amânat să discute subiectul și a dispus să fie cercetat modul în care s-au adunat semnăturile.
Judecătorii semnatari au contestat decizia CSM în instanță, iar în data de 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să convoace adunarea. Ulterior, instanța de apel a trimis o notificare ca plenul CSM să execute hotărârea.
CSM a refuzat repetat, iar membrii Consiliului au declarat că instanța de apel nu ar fi avut competența de a aproba o astfel de decizie. Într-un final, pe 24 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a decis ca adunarea să aibă loc în data de 27 septembrie și a emis actul administrativ individual în acest sens. Încheierea a fost atacată la Curtea Supremă de Justiție. CSJ a respins însă recursul.
Unii judecători au vorbit în favoarea convocării adunării, unde urmează să se discute revocarea mandatelor membrilor CSM. „Nu poate fi efectuată reforma justiției cu vechii călăi (n.r. – actualii membri ai CSM) care se transformă în victime”, crede judecătorul Ion Chirtoacă. De partea cealaltă, alți magistrați se opun inițiativei, menționând că scopul acesteia este de a bloca reformele anunțate de actuala guvernare. „Ne-am putea pomeni cu două CSM-uri, așa cum am avut două Guverne”, a spus judecătorul Oleg Melniciuc. Citește mai multe aici.