În satele Moldovei ar putea să apară o rețea de asistență farmaceutică. Pacienții nu vor mai fi nevoiți să meargă la raion pentru a cumpăra pastile

În satele Moldovei ar putea să apară o rețea de asistență farmaceutică. Pacienții nu vor mai fi nevoiți să meargă la raion pentru a cumpăra pastile

În satele Moldovei ar putea să apară o rețea de asistență farmaceutică, iar pacienții nu vor mai fi nevoiți să meargă la raion pentru a cumpăra pastile. Declarația a fost făcută de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova. Șefa de la minister a adăugat că în prezent autoritățile încearcă să găsească o modalitate de a construi această rețea. 

„Când vorbim de accesibilitatea medicamentelor trebuie să ne referim și la accesibilitatea financiară a pacientului. Dacă poate el sau nu să procure respectivul preparat. Al doilea aspect ține de modalitățile prin care statul face mai accesibil acest medicament sau reglementează prețurile astfel ca să nu fie cel mai scump din regiune”, a spus Ala Nemerenco.

Șefa de la Sănătate a adăugat că urmează să fie elaborată o analiză absolută o felului cum se formează prețurile pentru medicamente:

Publicitate

„În majoritatea cazurilor vorbim despre medicamente de import și să vedem cu ce anume putem interveni astfel ca medicamentele să fie mai ieftine decât în țările din vecinătate”.

De asemenea, autoritățile își propun să revadă lista medicamentelor compensate de stat pentru a oferi prioritate medicamentelor de cea mai mare necesitate.

„Să majorăm acea categorie de medicamente la care pacienții au cel mai mic acces și sunt nevoiți să le caute peste hotare. De exemplu pacienții oncologici au o acoperire foarte mică cu medicamente și sunt foarte scumpe”, a adăugat Nemerenco.

De la 1 februarie 2019, moldovenii pot solicita medicamente oferite gratuit din spectrul lărgit al preparatelor compensate.

Pacienții pot beneficia de medicamente gratuite pentru următoarele maladii: pneumonie, bronşita cronică simplă şi mucopurulentă cu exacerbare, astmul bronșic, hepatita cronică, fibroză și ciroza hepatică, pancreatita cronică, gastrita, ulcerul gastric și ulcerul duodenal, scleroza multiplă, mielopatia, boala cerebrovasculară, encefalopatia mixtă cronică, artrita reumatoidă, reactivă și psoriazică, guta, pielonefritele acută şi cronică, diabetul zaharat şi complicaţiile lui (neuropatia, nefropatia, angiopatia diabetică), tratamentul depresiei, demenței(bolii Alzheimer), maladiilor cardiovasculare, respiratorii (bronho pneumopatie cronică obstructivă, astm bronșic), aparatului digestiv (inclusiv hepatită și ciroza hepatică), aparatului locomotor (osteoartrită, artrită reumatoidă), bolilor endocrine.

Dacă preparatul solicitat gratuit nu este la moment în farmacie, farmacistul este obligat timp de 72 de ore să îl pună la dispoziția pacientului. De asemenea, farmaciile sunt obligate să plaseze la loc vizibil lista medicamentelor oferite gratuit în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală.

Prescrierea medicamentelor compensate se efectuează de către medicii de familie, neurologi, psihiatri, endocrinologi și pediatri ai prestatorilor de servicii medico-sanitare contractați de către CNAM, indiferent de forma juridică de organizare.

Dacă pacienților li s-a refuzat prescrierea sau eliberarea medicamentului, sau pentr

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal