UPDATE Adunarea Generală a Judecătorilor a fost declarată deschisă. La ședința extraordinară sunt 200 de magistrați

UPDATE Adunarea Generală a Judecătorilor a fost declarată deschisă. La ședința extraordinară sunt 200 de magistrați

Au ținut discursuri timp de două ore după ce au constatat lipsa de cvorum, iar la amiază se pare că au găsit zece judecători lipsă. Este vorba despre lucrările ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor, care se oprise la ora 11:00 dimineața din lipsă de cvorum.

UPDATE 15:23 A fost aprobat modelul buletinului de vot pentru demiterea membrilor CSM. Se anunță o pauză pentru ca acestea să fie tipărite.

UPDATE 15:19 Judecătorii prezenți la ședință au votat unanim pentru resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești. Aceștia au dat citire unei rezoluții în care expun „ferma convingere că CSM a pierdut orice credibilitate în fața societății și a derapat de la asigurarea independenții justiției”.

Publicitate

UPDATE 14:20 A fost ale președintele ședinței, președintele Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș.

UPDATE 14:14 Adunarea Generală a Judecătorilor se declară deschisă. „La această oră avem o hotărâre irevocabilă. La moment, în cadrul sistemului judecătoresc sunt 396 de judecători. Din aceștia, s-au înregistrat și au semnat 200 de persoane. Adunarea este deliberativă și validă”, s-a citit de la tribună.

UPDATE 13:41 Unul dintre magistrații care țin discurs, Sergiu Furdui de la Curtea de Apel Chișinău, spune de la tribună că nu este de acord că fie revocați membrii CSM.

UPDATE 13:39 Discursurile continuă. Organizatorii nu au enunțat exact dacă au sau nu cvorum. Nu se știe dacă ședința este sau nu deliberativă.

UPDATE 13:34 „Justiția nu poate să fie cea care induce spaimă, să facă cetățeanul să tacă. Acum avem o ultimă șansă să convingem lumea că judecătorii au înțeles că vor o schimbare. În spatele acestui gest nu se ascund interese. Societatea nu are nevoie de o justiție care se teme, ci de o justiție independentă și care apără cetățeanul, indiferent de politic. Nu avem nevoie de cineva care să ne purifice, trebuie să avem puterea de a ne autoadministra. Suntem chemați să scriem istoria, să începem o filă despre o justiție de care să nu ne fie rușine”, spune judecătorul Ghenadie Pavliuc.

Pavliuc este unul dintre cei care au cerut convocarea Adunării. El a decis, în anul 2015, arestarea pentru 30 de zile a fostului premier Vlad Filat.

UPDATE 13:29 „Ne dorim un organ administrativ care respectă legea, nu care rezolvă probleme obscure în ședințe închise. Membrii CSM își lustruiesc imaginea de falși promotori ai reformelor”, spune magistratul Aureliu Postică, de la tribună. La această oră încă nu se știe câți magistrați sunt exact în sală.

Magistrații prezenți la ședință spun că în sală s-au adunat cei 197 de judecători.

„Am fost blamați că ne-am ridica împotriva CSM anume în momentul când acesta ar promova reforma justiției. Dar țin să spun că această reformă nu poate fi făcută de oportuniști sau de lași, care acționează doar în interesul propriilor funcții sau fotolii. Oare cine se face responsabil de degradarea fără precedent a imaginii justiției? Cineva poate să-mi spună că fiecare e responsabil de deciziile pe care le emite, dar să nu uităm că CSM are atât competența, cât și obligația de a face regulă în justiție”, spune unul dintre magistrații prezent la Adunare.

Unicul membru al CSM venit la Adunare este Victor Micu. Magistratul a ținut un discurs la tribuna principală. „Trebuie să luptăm pentru independență. Dacă ați ajuns la concluzia că urmează să fie convocată Adunarea Generala a Judecătorilor în ședința extraordinară, atunci CSM-ul a facut o greșeală mare că nu a admis cererea”, a spus Micu, recent demis din funcția de președinte al CSM.

La ședință urmează să fie discutate două subiecte: resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești și demiterea membrilor CSM, aleși din rândul judecătorilor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal