Votul pentru demiterea CSM
Au urmat două ore în care a fost organizat votul. Magistrații au creat o comisie din șapte membri care să coordoneze procesul, iar apoi au imprimat buletinele de vot. Procedura a fost una secretă, iar judecătorii au votat, rând pe rând, la câteva urne instalate în sală.
A urmat anunțarea rezultatelor. „În listele pentru votare au fost incluși 396 de judecători, cum e componența lor în sistemul judecătoresc. Numărul celor care au primit buletine sunt 184 de judecători. Nu au fost folosite 25 de buletine. Un buletin a fost anulat. În total au fost imprimate 210 buletine de vot”, a anunțat judecătorul Anatolie Țurcanu.
Voturile s-au repartizat în felul următor:
Musteață Dorel: Pentru demitere au votat 166 de judecători, 16 împotrivă, 1 nevalabil, 1 anulat.
Micu Victor: Pentru 118, 57 împotrivă, 9 nu au fost valabil exprimate.
Gafton Luiza: Pentru 167, 15 împotrivă, 2 nevalabile
Moraru Petru: Pentru 167, 15 împotrivă, 2 nevalabile
Cernat Nina: Pentru 167, 15 împotrivă, 2 nevalabile
Galben Anatolie: Pentru 162, 20 împotrivă, 2 nevalabile
Anatolie Pahapol: Pentru 155, 18 împotrivă, 11 nevalabile
Umare a votului, judecătorii au convenit „organizarea de urgență” a Adunării Generale Excepționale pentru a alege noii membri CSM „conform unor principii transparente, ca să fie aleși membri cu o reputație ireproșabilă, integri”.
Pledoariile judecătorilor
Îmnainte de vot, magistratul Anatolie Țurcan de CSJ a spus că nu vrea să-i „stea în spate grupuri obscure care să creeze situații de impact”.
„Cineva din colegi, nu-i zic numele că nu merită, a spus că am putea ajunge să avem două CSM-uri. Dar eu știu că dacă se va ridica mandatul actualei componențe CSM, voi, cei curajoși, veți alege pe cei care vor simți legătura dintre CSM și judecători. Atunci, sistemul judecătoresc va vrea să se afirme ca o putere independentă. Asta va aduce la dezideratele la care pretind că aspiră politicienii noștri”, a spus Țurcan.
La scurt timp după ce s-a anunțat că există cvorum pentru vot, judecătorul Aureliu Postică de la Judecătoria Chișinău a dat citire unei rezoluții.
„Înțelegând că pilonii justiției sunt independența, echidistanța și integritatea, considerăm că încrederea în justiție are de suferit dacă procesul este coordonat dinafară. Constatăm că starea justiției necesită acțiuni prompte. Avem ferma convingere că CSM a pierdut orice credibilitate în fața societății și a derapat de la asigurarea independenții justiției, devenind un instrument. CSM nu a întreprins niciun pas concludent pentru a elibera justiția. Ei au făcut acțiuni arbitrare fără cuget judicios. Actualii membri au pierdut orice credibilitate în fața celor care i-au ales. Aflarea lor în fotolii aprofundează și mai mult neîncrederea oamenilor în justiție și stagnează reforma justiției”, a citit Postică.
Invocând hotărârea cu privire la caracterul captiv al R. Moldova Postică a constatat necesar votul de neîncredere și ridicarea mandatelor membrilor actuali ai CSM.
Ședința s-a finalizat prin decizia de a convoca o nouă ședință a Adunării Generale a Judecătorilor, la care vor fi aleși noiii membri CSM, pe 25 octombrie, la ora 10:00.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.