Cine sunt magistratele din România care au participat la Adunarea Generală a Judecătorilor: Una a fost prinsă în flagrant pentru șpagă, alta este „trompeta” PSD

Cine sunt magistratele din România care au participat la Adunarea Generală a Judecătorilor: Una a fost prinsă în flagrant pentru șpagă, alta este „trompeta” PSD

La Chișinău a fost convocată Adunarea Generală a Judecătorilor, susținută de unii și criticată de alți judecători, pe tema reformelor din justiție și a demiterii membrilor CSM. La întrunire au participat și magistrați din România: judecătoarea Gabriela Baltag, membră a Consiliului Superior al Magistraturii de la București, și președinta Asociației Magistraților din România, Andreea Ciucă. 

Dimineață s-a anunțat că nu există cvorum, deoarece erau prezenți 187 de judecători, iar pentru ca ședința să fie deliberativă trebuie 197 de magistrați, însă după câteva ore de declarații la adresa sistemului judecătoresc, au mai venit câțiva judecători moldoveni.

În cadrul întrunirii publice, în fața judecătorilor moldoveni au ieșit și câteva magistrate de peste Prut. AGORA a făcut o incursiune prin articolele scrise de presa din România pentru a afla cine sunt judecătoarele române care au participat la ședința extraordinară a judecătorilor moldoveni.

Publicitate

Judecătoare prinsă în flagrant

Una dintre vorbitoare la Adunare a fost Andreea Ciucă. Ea le-a transmis magistraților moldoveni că CSM „nu a semnalat problemele de independență în justiție”. „Experimentul care se face acum prin proiectul de reformare a Curții Supreme de Justiție (CSJ) și a organelor procuraturii a fost și în România, și au fost reacții foarte dure. Ce a făcut CSM? Nu am văzut nicio reacție prin care toate aceste probleme de încălcare a independenței să fie semnalate. Dacă azi cedăm față de încălcarea independenței, mâine cedăm, ne vom trezi că nu mai există principii, stat de drept, vom ajunge slugi la celelalte puteri, distrugând statul”, a declarat Andreea Ciucă.

Pe lângă funcția de președintă a Asociației Magistraților din România (AMR), Andreea Ciucă este și judecătoare la Curtea de Apel Târgul Mureș din România. În anul 2003, ziarul Adevărul scria că judecatoarea Andreea Ciucă a fost arestată pentru că a luat mită în valoare de 680 de milioane de lei românești. Fiind pe atunci manager al Tribunalului Mureș, în perioada 1999 - 2003, Andreea Ciucă ar fi pretins și primit 680 de milioane de lei (68.000 de RON) și materiale de construcții de peste 50 de milioane de lei (5.000 de RON) de la administratorul unei firme de construcții.

Doi ani mai târziu, Hotnews scria că un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a achitat-o pe magistrata Andreea Ciucă. Jurnaliștii români mai scriu că judecătoarea a fost prinsă în urma unui flagrant pus la punct de unul dintre liderii PSD Târgu-Mureș. Magistrații de la ÎCCJ au considerat că Andreea Ciucă este nevinovata și au dispus ridicarea sechestrului asigurator care a fost pus asupra bunurilor sale.

L-a denunțat pe Ambasadorul SUA la București

Judecătoarea Florica Rroman de la Curtea de Apel Oradea, care în anul 2016 i-a denunțat pe președintele Camerei Deputaților Valeriu Zgonea, dar și pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm, la DNA, are un trecut destul de controversat cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție, scrie B1.ro. Potrivit stiripesurse.ro, aceasta a fost acuzată că ar fi primit foloase necuvenite în schimbul unei decizii favorabile, fiind trimisă în judecată de DNA și suspendată din funcția de judecătoare. Florica Roman a denunțat mai multe nereguli și înscenări, iar instanța i-a dat dreptate parțial, ceea ce a rezultat cu retrimiterea dosarului său la DNA, cu scopul de a fi refăcută ancheta. Oradea a fost, la începutul anului 2014, scena unui scandal public între un avocat și patru judecători, în cadrul unui dosar de tentativă de viol în care făptașul ar fi scăpat de închisoare. Procurorii DNA s-au autosesizat și au demarat o anchetă în cadrul acestui dosar, iar printre magistrații cercetați și apoi trimiși în judecată era și Florica Roman.

Magistrata Carmen Elena Chirilă de la Tribunalul Neamț, activează prin delegație și la judecătoria Bicaz. Ea a declarat că ceea ce este numită purificare a justiției ar fi de fapt doar „praf în ochi”:

„Noi trebuie să păstrăm linia clară pe care o știm din profesia pe care o îndeplinim conform principiilor noastre. Justiția are un scop social înalt. Dacă noi nu ne înțelegem menirea, că justiția vine să mențină echilibrul politic, social, legislativ. Dacă v-ați trezit cu un asemenea proiect aberant de evaluare a dvs, înseamnă că sunteți incomozi”.

Judecătoarea de la Curtea de Apel Oradea este convinsă că independența judecătorilor este direct proporțională cu independența oamenilor de rând:

„Vreau să vă felicit pentru curajul și determinarea pe care o aveți. Aveți foarte mult curaj și sunteți hotărâți să vă luptați pentru independența justiției, iar asta înseamnă în primul rând independența judecătorilor. Fără această independență nu poate exista un stat de drept și nu poate exista un cetățean liber. Orice cetățean din Moldova nu poate fi liber dacă dvs nu sunteți liberi”.

Deși nu a fost prezentă la Adunarea Generală a Judecătorilor, cuvântarea ei a fost citită de la tribună de Andreea Ciucă. Este vorba despre Gabriela Baltag, membră al Consiliului Superior al Magistraturii din România (CSMR) din anul 2017. Baltag, fostă magistrată la Tribunalul Târgu Neamț. Adevărul scria atunci că Gabriela Baltag a fost sancţionată la un moment dat de CSM pentru criticile aduse activităţii DNA. Aceasta este o apărătoare a legilor justiției din România, care în anul 2017 au generat proteste masive peste Prut. Judecătoarea Gabriela Baltag, membră a CSMR, a vorbit la Antena 3, despre modificările legilor Justiției, spunând că nu există prevederi în pachetul legislativ care să îngrădească sistemul judiciar.

În același timp, Newsmaker.ro scrie că judecătoarea Gabriela Baltag care este una dintre cele mai vocale voci pro PSD, a avut un atac virulent la adresa fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi pe care a acuzat-o că a dat un ordin pe vrea când conducea Direcția prin care procurorii trebuiau să trimită la instanță doar acei suporți cu convorbirile sau înregistrările relevante cauzei și nu tot suportul cu materialul probator, așa cum spunea Codul de Procedură Penală.

Potrivit unor surse ale g4media.ro, judecătoarea Gabriela Baltag a votat pentru avizarea ordonanţei privind conducerea Inspecţiei Judiciare, deşi soţul ei concurează pentru un post de inspector. Surse: „Este abatere disciplinară”. Replici dure a avut și față de președintele României, Klaus Iohannis, după ce acesta a solicitat Guvernului român să inițieze un proiect de lege prin care să fie desființată Secția de investigare a infracțiunilor din justiție, în acord cu solicitările GRECO. Gabriela Baltag a precizat atunci că „este inacceptabilă solicitarea președintelui României. CSM nu răspunde sugestiilor formulate de oamenii politici”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal