
Președintele interimar al CSM nu recunoaște decizia Adunării Generale a Judecătorilor
Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, nu recunoaște decizia Adunării Generale a Judecătorilor, prin care s-a stabilit ridicarea mandatelor membrilor CSM. „Așteptăm să vedem ce o să fie”, a spus el pentru Ziarul de Gardă.
・
„Ieri, prin hotărârea pe care am emis-o, ne-am expus vizavi de legalitatea Adunării. Rămân pe poziția dată și așteptăm să vedem ce o să fie. CSM-ul a activa în conformitate cu atribuțiile sale și conform legii. Nu a fost adusă nicio învinuire concretă, din câte am auzit eu”, a declarat Dorel Musteață, precizând că decizia Adunării nu ar avea efecte juridice.
Cât despre neprezentarea membrilor CSM în fața magistraților, acesta a spus: „În primul rând, însăși prin faptul că la ședința de ieri a fost emisă hotărârea prin care nu recunoaștem Adunarea ca fiind una legală, care era necesitatea de a ne prezenta? Prin faptul că ne prezentam înseamnă că recunoșteam această Adunare”.
Cei 200 de magistrați care s-au prezentat la ședința extraordinară a Adunării Generale a Judecătorilor au votat, pe 27 septembrie, pentru revocarea mandatelor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii aleși din rândul judecătorilor. Întrunirea s-a finalizat prin decizia de a convoca o nouă ședință a Adunării Generale a Judecătorilor, la care vor fi aleși noiii membri CSM, pe 25 octombrie, la ora 10:00.
Amintim că un grup de judecători, 87 la număr, au depus o cerere la CSM privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor în ședință extraordinară. Pe 19 septembrie, CSM a amânat să discute subiectul și a dispus să fie cercetat modul în care s-au adunat semnăturile.
Judecătorii semnatari au contestat decizia CSM în instanță, iar în data de 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să convoace adunarea. Ulterior, instanța de apel a trimis o notificare ca plenul CSM să execute hotărârea.
CSM a refuzat repetat, iar membrii Consiliului au declarat că instanța de apel nu ar fi avut competența de a aproba o astfel de decizie. Într-un final, pe 24 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a decis ca adunarea să aibă loc în data de 27 septembrie și a emis actul administrativ individual în acest sens. Încheierea a fost atacată la Curtea Supremă de Justiție. CSJ a respins însă recursul.
Unii judecători au vorbit în favoarea convocării adunării, unde urmează să se discute revocarea mandatelor membrilor CSM. „Nu poate fi efectuată reforma justiției cu vechii călăi (n.r. – actualii membri ai CSM) care se transformă în victime”, crede judecătorul Ion Chirtoacă. De partea cealaltă, alți magistrați se opun inițiativei, menționând că scopul acesteia este de a bloca reformele anunțate de actuala guvernare. „Ne-am putea pomeni cu două CSM-uri, așa cum am avut două Guverne”, a spus judecătorul Oleg Melniciuc. Citește mai multe aici.