Președintele interimar al CSM nu recunoaște decizia Adunării Generale a Judecătorilor

Președintele interimar al CSM nu recunoaște decizia Adunării Generale a Judecătorilor

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, nu recunoaște decizia Adunării Generale a Judecătorilor, prin care s-a stabilit ridicarea mandatelor membrilor CSM. „Așteptăm să vedem ce o să fie”, a spus el pentru Ziarul de Gardă.

„Ieri, prin hotărârea pe care am emis-o, ne-am expus vizavi de legalitatea Adunării. Rămân pe poziția dată și așteptăm să vedem ce o să fie. CSM-ul a activa în conformitate cu atribuțiile sale și conform legii. Nu a fost adusă nicio învinuire concretă, din câte am auzit eu”, a declarat Dorel Musteață, precizând că decizia Adunării nu ar avea efecte juridice.

Cât despre neprezentarea membrilor CSM în fața magistraților, acesta a spus: „În primul rând, însăși prin faptul că la ședința de ieri a fost emisă hotărârea prin care nu recunoaștem Adunarea ca fiind una legală, care era necesitatea de a ne prezenta? Prin faptul că ne prezentam înseamnă că recunoșteam această Adunare”.

Publicitate

Cei 200 de magistrați care s-au prezentat la ședința extraordinară a Adunării Generale a Judecătorilor au votat, pe 27 septembrie, pentru revocarea mandatelor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii aleși din rândul judecătorilor. Întrunirea s-a finalizat prin decizia de a convoca o nouă ședință a Adunării Generale a Judecătorilor, la care vor fi aleși noiii membri CSM, pe 25 octombrie, la ora 10:00.

Amintim că un grup de judecători, 87 la număr, au depus o cerere la CSM privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor în ședință extraordinară. Pe 19 septembrie, CSM a amânat să discute subiectul și a dispus să fie cercetat modul în care s-au adunat semnăturile.

Judecătorii semnatari au contestat decizia CSM în instanță, iar în data de 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să convoace adunarea. Ulterior, instanța de apel a trimis o notificare ca plenul CSM să execute hotărârea.

CSM a refuzat repetat, iar membrii Consiliului au declarat că instanța de apel nu ar fi avut competența de a aproba o astfel de decizie. Într-un final, pe 24 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a decis ca adunarea să aibă loc în data de 27 septembrie și a emis actul administrativ individual în acest sens. Încheierea a fost atacată la Curtea Supremă de Justiție. CSJ a respins însă recursul.

Unii judecători au vorbit în favoarea convocării adunării, unde urmează să se discute revocarea mandatelor membrilor CSM. „Nu poate fi efectuată reforma justiției cu vechii călăi (n.r. – actualii membri ai CSM) care se transformă în victime”, crede judecătorul Ion Chirtoacă. De partea cealaltă, alți magistrați se opun inițiativei, menționând că scopul acesteia este de a bloca reformele anunțate de actuala guvernare. „Ne-am putea pomeni cu două CSM-uri, așa cum am avut două Guverne”, a spus judecătorul Oleg Melniciuc. Citește mai multe aici.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal