Șefa Executivului: Deciziile Adunării Generale a Judecătorilor nu au efecte juridice și nu pot fi luate în serios

Șefa Executivului: Deciziile Adunării Generale a Judecătorilor nu au efecte juridice și nu pot fi luate în serios

Deciziile Adunării Generale a Judecătorilor, printre care revocarea mandatelor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), nu au efecte juridice și nu pot fi luate în serios. Asta a menționat șefa Executivului, Maia Sandu.

„Așa numita Adunare Generală a Judecătorilor de astăzi s-a desfășurat cu încălcarea flagrantă a procedurii, a avut loc în lipsa cvorumului prevăzut în mod imperativ de lege și prin nesocotirea temeiurilor legale de retragere a mandatului membrilor CSM. Ca urmare, toate așa numitele decizii nu au efecte juridice și nu pot fi luate în serios. Cred cu tărie că doar judecătorii trebuie să decidă cine sunt membrii CSM delegați de aceștia. Însă este inadmisibil ca acest lucru să se întâmple prin eludarea flagrantă a prevederilor legale”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Și președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, a spus că nu recunoaște decizia magistraților și că aceasta nu ar avea efecte juridice.

Publicitate

Iar ministra Justiției, Olesea Stamate, s-a întrebat „cefel de judecători avem, dacă ei sunt cei care dau exemplu cetățenilor că legile pot fi încălcate, că interesul personal e mai presus de lege?”.

Cei 200 de magistrați care s-au prezentat la ședința extraordinară a Adunării Generale a Judecătorilor au votat, pe 27 septembrie, pentru revocarea mandatelor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii aleși din rândul judecătorilor. Întrunirea s-a finalizat prin decizia de a convoca o nouă ședință a Adunării Generale a Judecătorilor, la care vor fi aleși noiii membri CSM, pe 25 octombrie, la ora 10:00.

Totul a pornit de la un grup de judecători, 87 la număr, care a depus o cerere la CSM privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor în ședință extraordinară. Pe 19 septembrie, CSM a amânat să discute subiectul și a dispus să fie cercetat modul în care s-au adunat semnăturile.

Judecătorii semnatari au contestat decizia CSM în instanță, iar în data de 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să convoace adunarea. Ulterior, instanța de apel a trimis o notificare ca plenul CSM să execute hotărârea.

CSM a refuzat repetat, iar membrii Consiliului au declarat că instanța de apel nu ar fi avut competența de a aproba o astfel de decizie. Într-un final, pe 24 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a decis ca adunarea să aibă loc în data de 27 septembrie și a emis actul administrativ individual în acest sens. Încheierea a fost atacată la Curtea Supremă de Justiție. CSJ a respins însă recursul.

Unii judecători au vorbit în favoarea convocării adunării, unde urmează să se discute revocarea mandatelor membrilor CSM. „Nu poate fi efectuată reforma justiției cu vechii călăi (n.r. – actualii membri ai CSM) care se transformă în victime”, crede judecătorul Ion Chirtoacă. De partea cealaltă, alți magistrați se opun inițiativei, menționând că scopul acesteia este de a bloca reformele anunțate de actuala guvernare. „Ne-am putea pomeni cu două CSM-uri, așa cum am avut două Guverne”, a spus judecătorul Oleg Melniciuc. Citește mai multe aici.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal