
Chironda promite facturi mai mici la lumină și căldură odată cu reparația și termoizolarea blocurilor
Candidatul pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, Victor Chironda, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă una dintre prioritățile sale în cazul în care ajunge în fruntea Primăriei. Potrivit candidatului, în condițiile în care peste o treime din locuitorii orașului Chișinău trăiesc în blocuri sovietice, reparația și termoizolarea blocurilor și folosirea panourilor solare va conduce la reducerea facturilor pentru energie electrică și energia termică în instituțiile publice și în blocurile de locuit.
・
Echipa lui Victor Chironda propune inițierea unui program de renovare a fondului locativ vechi. Mai exact, este vorba despre cofinanțarea lucrărilor de reparație a blocurilor în valoare de 15%, 30% sau 50%, la care vor putea aplica asociațiile de locatari.
„Primăria trebuie și poate ajuta locatarii blocurilor vechi să trăiască în confort și siguranță. Aceste probleme puteau fi soluționate demult, dacă primăria nu se ocupa cu politica și geopolitica. Noi ne-am săturat să mai răbdăm haosul și mizeria în care am ajuns să trăim” a declarat Victor Chironda.
Expertul în energetică Sergiu Tofilat a menționat că în prezent locuitorii Capitalei consumă de 3 ori mai multă căldură la 1 mp în comparație cu cei din orașele UE. Se întâmplă din cauza sistemului sovietic de încălzire învechit și care nu permite reglarea temperaturii și instalarea contoarelor individuale.
O altă cauză este că blocurile nu sunt termoizolate. Pentru a moderniza sistemul de încălzire centralizată Primăria trebuie să lucreze în parteneriat cu asociațiile de locatari și Termoelectrica.
„Ce poate face primăria în acest sens: în primul rând să acorde suport și finanțare asociațiilor de locatari pentru elaborarea proiectului tehnic. Primăria trebuie să vină cu instrumente de atragere a investițiilor ca să poată fi finanțate aceste lucrări, să ofere asistență asociațiilor de locatari ca să înregistreze asociațiile în condominimum” a declarat Sergiu Tofilat.
O altă măsură de eficiență energetică care poate fi implementată la nivel de municipiu este încurajarea instalării panourilor solare.
„Odată cu semnarea Convenției Primarilor și aprobarea Planului de Acţiuni pentru Energie Durabilă mun. Chişinău va avea acces la fondurile europene de eficienţă energetică. Din acești bani pot fi instalate panouri solare, termoizolate blocuri și întreprinse alte măsuri de eficiență energetică” a declarat expertul în domeniul energiei sustenabile, Eugen Camenscic.
Anterior AGORA scria că în timp ce industria imobiliară crește și se dezvoltă în fiecare zi, blocurile cu o vechime de câteva decenii rămân a fi uitate. În anul 2014 Guvernul Republicii Moldova a emis un regulament cu privire la inventarierea tehnică și pașaportizarea clădirilor construite conform proiectului de tip serie. Deși în document este indicat că respectarea acestuia este obligatorie, cinci ani mai târziu starea în care se află blocurile vechi din capitală rămâne a fi o necunoscută.În municipiul Chișinău sunt 4 forme de administrare a blocurilor locative: Întreprinderi Municipale de Gestionare a Fondului Locativ (ÎMGFL), Asociații al Coproprietarilor Condominiu (ACC), Asociații a Proprietarilor al Locuințelor Private (APLP) și Cooperativa de Construcții a Locuințelor (CCL). De acest tip de formă de administrare sunt 3609 blocuri.