Tanti „Mama” și familia ei. Un cuplu din r. Anenii Noi a înfiat trei copii după ce propriul lor pici s-a înecat în Nistru, acum 20 de ani

Tanti „Mama” și familia ei. Un cuplu din r. Anenii Noi a înfiat trei copii după ce propriul lor pici s-a înecat în Nistru, acum 20 de aniŞi-au împărţit casa, grija şi puţinul pe care-l au cu trei copii pentru care soarta a pregătit o viaţă mai dură. Elena Iuldașeva și Veniamin Ipati din satul Puhăceni, Anenii Noi, au devenit mamă şi tată pentru Ion, Artiom și Laurențiu, rămaşi fără ocrotire părintească. Băieţii recunosc că au primit familia ca pe un dar, iar cei doi soţi încearcă să le ofere o copilărie liniştită şi lipsită de griji. 

Ion: Mamă, vreau să mănânc ceva...

Artiom: Mamă, mă doare capul...

Laurențiu: Ma-ma, ma-ma, ta-ta, ma-ma...


Așa încep diminețile în casa familiei Ipati. Mirosul de ceai și lapte cald pătrunde-n toată locuința. Noile începuturi au un farmec aparte pentru cei 5 membri ai familiei, care se bucură de fiecare clipă petrecută împreună. Veniamin și Elena au decis să devină asistenți parentali profesionişti după ce singurul lor băiețel, de șase ani, a fost înghițit de apele Nistrului. O secundă de neatenție le-a schimbat viața celor doi soți, care după douăzeci de ani de suferință, au înțeles că au prea multă dragoste de oferit. Așa au decis să-l primească în casa și inimile lor pe Ion. Pe atunci avea 11 ani și hoinărea pe străzile din Dubăsarii Vechi. Băiatul, împreună cu fratele său erau doar în grija mamei, o femeie dependentă de alcool.


„Noi nu putem fără copii. Eu știu și simt că am puterea să ajut pe cineva. Bunica lui mi-a povestit despre el. A doua zi m-a sunat și mi-a zis să vin să-l văd. Mama lui l-a abandonat de mic. Ion trăia pe străzi. M-am dus la Dubăsarii Vechi și l-am luat. Nu mergea la școală... Oamenii din sat îl exploatau și îl trimiteau cu animalele sau îl puneau la munci grele prin grădină”, spune Elena.

După trei ani, însă, mama lui Ion s-a răzgândit şi l-a luat înapoi. La scurt timp, băiatul a fugit la Puhăceni, la casa pitită din marginea satului, dar unde avea parte de multă afecțiune. Adolescentul își amintește că prima dată a mers 11 km pe jos pentru a-și vedea părinții. De fiecare dată însă era reîntors de polițiști.


„Cei trei ani au fost cei mai frumoși din viața mea. Prima dată m-a ajutat să ajung în sat o familie, care vindeau pepeni verzi. Am mers pe jos 11 km. A doua oară m-am rătăcit. Oamenii care s-au oferit să mă ajute vorbeau mai multe limbi. Nu-mi amintesc pe unde eram. Când le-am zis că merg la Chișinău, la gara feroviară, mi-au spus că orașul se află în direcția opusă (zâmbește). Atunci am înțeles că m-am rătăcit”, spune Ion.

„Familia - cuib, căldură, dragoste”

Ion a uitat numărul părinților pe care i-a avut până acum. A trăit în patru sau cinci familii, a avut mulți frați și surori, dar aici spune că-i place cel mai mult.

„Eu mai aveam un frate și străbunica mea a decis că suntem prea mulți și a vrut să mă dea la orfelinat. Fratele meu avea 7 ani, eu 2. La centrul de plasament pentru copii din Criuleni am stat 4 ani, după care am mers, împreună cu fratele, la o familie, unde am trăit doi ani. După o perioadă, fratele meu a fugit la mama, se zvonea că a murit. După două săptămâni a venit și m-a luat și pe mine. Am stat cu mama un an. La început, mi-a plăcut, după care iar am fugit de acasă. Ea ne-a abandonat din nou. A plecat la concubinul ei dintr-un sat din Găgăuzia, iar pe noi ne-a lăsat singuri. Singuri pe lume. Se întâmpla să nu avem ce mânca. Apoi ne-am dus la o mătușă din Soroca. După care am nimerit din nou în această familie. Între timp mama a murit”, povestește Ion.

Pentru un copil familia înseamnă cuib, căldură, dragoste, spune adolescentul, încrezător într-un viitor frumos și plin de afecțiune. Noua lui familie l-a ajutat să-și descopere talentul. „Pe Ion l-am învățat să meargă cu mașina. Dacă durerea lui e ca și a mea, nu am avut cum să-l resping și să nu-l accept. Nu a fost ușor să-l apropiem de noi. Trebuie multă muncă”, spune Veniamin Ipati.

În 2016, în viața familiei Ipati au apărut Olesea și Andrușa, care, după un an au fost înfiați de o altă familie. Despărțirea a fost atât de dureroasă, încât cei doi soți au decis să-și umple casă cu alte zâmbete de copii. Așa i-au cunoscut pe Cristina și Artiom. Ea - o copilă cu mult caracter, el - un băiat cu suflet mare. Cristina a stat cu ei un an, după care s-a reîntors în propria familie. La Artiom cei doi soți n-o să renunțe niciodată.

Artiom: „Am început viața dintr-un alt capăt” 

„În februarie a împlinit 18 ani și e al nostru. Imediat cum l-am văzut, am știut că o să fie al nostru. El s-a atașat din primele zile de noi. La început îmi spunea să-l iert că nu îmi poate zice mamă pentru că nu a mai numit așa pe nimeni, niciodată. Ulterior îmi spunea „tanti Mama”, spune Elena Iuldașeva.

Băiatul nu a mai trăit într-o familie până acum. Și-a petrecut copilăria la școala-internat pentru copii orbi și slab văzători din Bălți. Împărțea aceeași cameră cu alți 7 tineri de vârsta sa. Băiatul, diagnosticat cu retard mental, risca să-și piardă vederea.

„Sunt primii mei părinți. Primii, primii. Îmi doream foarte mult o familie. Parcă s-a schimba totul în viața mea. Am început-o dintr-un alt capăt. Nu îmi amintesc de familia mea. Știu doar că pe mama o cheamă Lilia, iar pe tata - Sergiu. Am o soră, Galina. Locuiește în Odesa. A născut un băiețel. Păstrez legătura cu ea. A fost operată recent, dă Doamne să fie totul bine”, ne povestește Artiom.

De 5 luni viața familiei din Puhăceni a prins şi mai multă culoare. Zâmbetele lui Laurențiu, un copil de șase ani cu sindromul Down, aduc multă lumină și speranță. Chiar dacă încă micuțul nu poate vorbi, își împărtășește dragostea prin mângâieri și priviri pline de dragoste.

„Inițial mă gândeam că ne va fi foarte greu cu Laurențiu. Dar când l-am văzut și ne-a zâmbit, am știut că totul o să fie bine”, spune tatăl copiilor.

Copiii spun că li s-a îndeplinit cel mai mare vis, acela de a avea o familie, iar mângâierea unui părinte poate alina orice durere și readuce speranța - suficient pentru o viață liniștită și fericită de copil, indiferent de vârsta pe care o are.

„Eu am avut un singur vis - să am părinți și visul meu s-a îndeplinit. Toți copiii de la școală aveau părinți, dar eu nu aveam. Pentru mine e suficient. Dacă am o problemă mă duc și-i spun mamei. Ea mă îmbrățișează și totul devine atât de ușor”, spune Artiom.

N.B: Povestea a fost publicată în Buletinul informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Susține AGORA

AGORA arată realitatea în care trăim, fără a o distorsiona sau a ascunde adevărul. În fiecare zi îți oferim știri adevărate și echidistante. Susține-ne să îți livrăm conținutul relevant, de care ai nevoie. Durează doar 1 minut.

Ai deja cont? Autentifică-te aici.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Visul la cheie. Cum arată întregul proces de achiziționare a unei locuințe în Republica Moldova (CARDURI)

Visul la cheie. Cum arată întregul proces de achiziționare a unei locuințe în Republica Moldova (CARDURI)

Nou miting al femeilor în Belarus. Poliția a arestat manifestante, iar printre ele e chiar Nina Baghinskaia, o femeie de 73 de ani, devenită simbolul protestelor (FOTO, VIDEO)

Nou miting al femeilor în Belarus. Poliția a arestat manifestante, iar printre ele e chiar Nina Baghinskaia, o femeie de 73 de ani, devenită simbolul protestelor (FOTO, VIDEO)

42 de secții pentru cetățenii din stânga Nistrului, la alegerile prezidențiale din noiembrie

42 de secții pentru cetățenii din stânga Nistrului, la alegerile prezidențiale din noiembrie

Advertoriale
Startup Academy Bootcamp revine cu o nouă ediție: 3 zile de workshop-uri, 11 mentori internaționali, 10 cele mai bune startup-uri

Startup Academy Bootcamp revine cu o nouă ediție: 3 zile de workshop-uri, 11 mentori internaționali, 10 cele mai bune startup-uri

Cel mai mare magazin Kaufland Moldova a fost inaugurat la Bălți. Doar câteva cifre care să vă convingă: Implicarea face diferența (VIDEO)

Cel mai mare magazin Kaufland Moldova a fost inaugurat la Bălți. Doar câteva cifre care să vă convingă: Implicarea face diferența (VIDEO)

S-a dat startul înscrierilor în proiectul „Burse pentru formare profesională”

S-a dat startul înscrierilor în proiectul „Burse pentru formare profesională”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Ana Josan, doctorița care trăiește zilnic mici vieți aducând pe lume destine cu piciorușe dolofane și obrăjori de lapte (VIDEO, FOTO)
  Oameni ca tine: Ana Josan, doctorița care trăiește zilnic mici vieți aducând pe lume destine cu piciorușe dolofane și obrăjori de lapte (VIDEO, FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
 • Oameni ca tine: Radu Țurcan, ghidul montan care a schimbat frica de înălțime pe destinația „sus” (FOTO, VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Turnați vin și dați COVID-ul, hop, hop, hop și-Athos (AUDIO)
 • Diana Boico, despre educația financiară în rândul femeilor, cum e să fii parteneră Ogilvy, tendințe în publicitate și psihiatrie | Nota de Plată (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • 4 lucruri pe care să le faci pentru sănătatea ta feminină în această toamnă
 • Așa tată, așa fiică! Cât de talentată e Ruxanda, fiica lui Ion Rață de la...
Cele mai populare
 • 1
  Sandu, Deliu, Țîcu, Usatîi și Chirtoacă au semnat o scrisoare comună către oficiali UE: Există riscul unei fraudări masive a alegerilor (DOC)
 • 2
  868 de cazuri noi de COVID-19 în R. Moldova, cel mai mare număr de îmbolnăviri de până acum. Țara a depășit 50.000 de cazuri
 • 3
  Toamna își intră în drepturi. Vezi cum va fi vremea în acest weekend
 • 4
  Tragedie aviatică în Ucraina. Un avion militar cu pasageri la bord s-a prăbușit (VIDEO)
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.