Șapte candidați luptă pentru fotoliul de rector al USMF. Cine sunt aceștia și ce spun că vor face pentru universitate

Șapte candidați luptă pentru fotoliul de rector al USMF. Cine sunt aceștia și ce spun că vor face pentru universitate

Până la alegerea noului rector al Universității de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu” au mai rămas două zile. În cursa pentru viitorul mandat de cinci ani s-au lansat 7 candidați, printre aceștia prorectori, șefi de catedre, directori de spitale. Aceștia au făcut dezbateri și au prezentat programele de management, scrie Sănătate INFO.

Dezbaterile au durat aproape trei ore, timp în care fiecare candidat a avut câte 10 minute la dispoziție să-și prezinte platformele electorale. Concurenții și-au adresat ulterior unul altuia întrebări, iar după aceasta au trebuit să răspundă și la întrebările adresate de publicul prezent în sală.

Primul a fost șeful Catedrei urologie și nefrologie chirurgicală Emil Ceban. Acesta și-a argumentat decizia de a participa la concurs prin faptul că: „Consider că sunt dator să întorc Alma-Mater. Voi fi deschis cu comunitatea universitară, dar și cu studenții”.

Publicitate

Grigore Zapuhlîh, actualul director al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie a fost singurul care nu a considerat necesar să-și prezinte programul managerial, precizând însă că decizia de a-și depune dosarul pentru funcția de rector nu a fost una ușoară. Zapuhlîh a menționat la rându-i, că se simte dator să întoarcă Universității ceea ce aceasta a investit în el.

Prorectorul Olga Tagadiuc, care în programul său managerial a menționat că vrea să construiască un Spital Universitar, iar în cadrul lui un Centru de excelență în cercetare, a afirmat că 5 ani sunt prea puțini pentru asta, dar se pot pune bazele construirii acestuia.

„Veți alege un rector care va avea un mandat scurt. Eu nu voi putea rezolva problemele care sunt în universitate în cinci ani. Există 3 probleme foarte mari și doar una poate fi rezolvată în 5 ani. În 5 ani nu putem face un spital universitar, dar putem obține o lege care să ne spună că universitatea are dreptul să aibă un spital universitar. Haideți să nu fim racul lebăda și știuca. Un lucru ne ține în comun – universitatea. Indiferent cine va fi rector noi trebuie să lucrăm pentru universitate”, a menționat Olga Tagadiuc.

Prorectorul Mihai Gavriuliuc și-a început discursul, precizând că nu este în vreun conflict de interese și că ar putea fi un exemplu bun pentru studenți, așa cum ar trebui să fie un rector.

Ceilalți trei candidați, Ghenadie Curocichin, Evghenii Guțu și Anatol Vișnevschi pur și simplu și-au prezentat platformele

Grigore Zapuhlîh spune că este gata să facă o înțelegere cu politicienii.

„Noi trebuie să le spunem politicienilor că nu avem în țară un spital performant. Cât se poate de plecat în afara țării. Mai avem și multe proiecte internaționale. Ar fi un proiect transfrontalier cu România. Aproximativ 100-200 de milioane de euro ar fi necesare pentru un spital performant. Ar fi un spital al viitorului, cu toate tehnologiile mari în interior, un spital hi-tech”.

Emil Ceban este de părere că este necesar ca banii existenți să fie gestionați corect, iar pe lângă aceasta banii ar trebui să vină și din proiecte internaționale.

Una dintre rezidentele prezente în sală a întrebat dacă noul rector îi va obliga în continuare să restituie cei 250 de mii de lei, dacă vor dori să plece la muncă în străinătate.

„Este o întrebare complexă, este greu de răspuns. Eu răspund da, eu sunt împotriva la asta, dar există legea care a fost aprobată. Trebuie să inițiem o procedură juridică, care să ne permită să abrogăm această lege. Dintre cei 14 rezidenți la neurologie, doar unul a plecat în teritoriu să lucreze. Nici așa nu se face”, a răspuns Mihai Gavriliuc.

De precizat că pe 2 octombrie, 958 de persoane pot vota viitorul rector al USMF. Alegerile vor avea loc în blocul central al universității, iar rezultatele urmează să fie afișate cel târziu pe 3 octombrie. Câștigătorul ar trebui să acumuleze 50+1 voturi, altfel ar trebui să fie organizat un tur repetat de scrutin.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal