Cele două politiciane au discutat, la Bruxelles, despre progresul R. Moldova înregistrat în baza condițiilor Acordului de Asociere.

„Azi am adăugat update-uri la agenda noastră de integrare europeană. Susținerea noastră financiară va rămâne condiționată, dar vă vom susține și vă vom fi alături, chiar mai mult decât anterior. Am văzut progres pozitiv în reforma electorală și sperăm că acestea vor continua în aceeași cheie. Cu prim-ministra am discutat importanța reformelor în justiție și procuratură. Ele vor contribui la creșterea investițiilor și va ajuta businessul. Vă mulțumesc și aștept să vin la Chișinău în câteva zile ca să continuăm discuțiile fructuoase pe care le-am început la Bruxelles”, a spus Mogherini.

Politiciana europeană a subliniat că UE se angajează să susțină poporul moldovean „în acest traseu dificil”.

"

"

Maia Sandu, la rândul său, a vorbit despre guvernarea PD. „Dar din păcate guvernare precedentă nu doar nu a avansat suficient de repede pe aceste subiecte, ci și a creat impedimente. Am făcut astfel angajamente serioase de implementare a tuturor promisiunilor din actuala agendă. Sunt lucruri complicate, dar așteptate. O să am și o să avem grijă ca aceste acțiuni să fie implementate așa cum am promis, indiferent dacă e vorba de reforme în afaceri, în justiție, complicate, de consolidare a instituțiilor anti-corupție”, a promis Sandu.

„Am obținut încurajări că vom fi sprijiniți în reformele curajoase. E îmbucurător că putem obține cele două tranșe din asistența macrofinanciară până la finele anului, dacă respectăm toate condițiile”, a mai punctat prim-ministra. 

Amintim că, pe 12 septembrie, a fost publicat raportul privind etapa de implementare a Acordului de Asociere Republica Moldova - UE. Acesta reflectă aspecte îngrijorătoare cum ar fi justiția, investigarea fraudei bancare și corupția. Totuși, Comisia Europeană evidențiază faptul că Republica Moldova a înregistrat progrese în implementarea reformelor-cheie care vizează abordarea standardelor democratice și a statului de drept.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!