
Cine este procurorul căruia i-au fost încredințate două dintre cele mai de rezonanță dosare
Două dosare de rezonanţă şi de o importanţă majoră, în cadrul cărora deja au fost lăsaţi fără imunitate parlamentară patru deputaţi, a ajuns în gestiunea procurorului Victor Muntean. E vorba de dosarul legat de Unibank, mai bine zis de felul în care un grup de persoane au ajuns acţionari la această bancă, implicată ulterior în schema furtului miliardului şi de dosarul concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău, relatează Mold-street.com.
・
Procurorul „cel mai bun în profesie”
În condiţiile în care aceste două dosare sunt în atenţia publicului şi sunt subiect de pe agenda politică, merită să vedem şi cine este procurorul care a fost numit conducător al urmăririi penale.
Victor Muntean, este procuror în Procuratura Anticorupţie din anul 2007. Dacă să judecăm după informaţiile ce ni le oferă Procuratura Generală, Victor Muntean îşi desfăşoară activitatea "impecabil", fiind decorat pe 29 august 2019 de Procurorul General cu Medalia „Pentru serviciu impecabil”, Clasa I.
Tot el, doi ani în urmă a primit şi titlul de „cel mai bun în profesie”. Asta chiar dacă cu trei ani înainte el a fost sancţionat disciplinar cu avertisment de Colegiul Disciplinar „pentru îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu, admise la investigarea mai multor cauze penale avute în gestiunea sa”.
Verificând temeiul tragerii la răspundere disciplinară a procurorului Victor Muntean, Colegiul a constatat mai multe încălcări procesual-penale, comise de procuror în calitatea sa de conducător al urmăririi penale.
Conform hotărârii Colegiului Disciplinar din 22 noiembrie 2013, Muntean a fost sancţionat disciplinar cu avertisment, iar în ianuarie 2014, Consiliul Superior al Procurorilor a validat hotărârea. Peste 10 luni însă, la solicitarea lui Eduard Harunjen, fost procuror general, cel care era atunci şeful Procuraturii Anticorupţie, Colegiul a dispus stingerea înainte de termen a sancţiunii, scrie zdg.md.
Ignoră deciziile Curţii Supreme de Justiţie
În ultimii ani, acuzatorul de stat a gestionat mai multe dosare importante. De exemplu de aproape 10 ani se ocupă de dosarul devalizării şi distrugerii fabricii de sticlă Cristal-Flor din Floreşti, din care între timp nu a mai rămas practic nimic.
La începutul acestui an, procurorul Victor Muntean, a emis o ordonanță de punere sub învinuire a lui Nicolae Fortuna, fost administrator al procesului de insolvabilitate a Cristal Flor în 2009 și 2010 (cu întreruperi).
Motivul invocat de procuror pentru al pune sub învinuire pe Fortuna este faptul că el prin deciziile sale ar fi cauzat întreprinderii și creditorilor „daune în proporții considerabile de 54.000 de lei”. E vorba de banii achitați în iulie 2009, firmei Acona Imobil pentru evaluarea activelor Cristal Flor. În acea perioada Nicolae Fortuna era administratorul procesului de insolvabilitate la fabrică.
În condițiile în care pe parcursul anilor de la fabrică au dispărut zeci de milioane de lei, un astfel de prejudiciu pare de râsul găinilor. Mai ales că procurorul Muntean știe bine care era situația reală, pentru că se ocupă de cazul acestei întreprinderi mai mult de un deceniu.
Procurorul îl acuză pe Fortuna de faptul că în baza concluziilor raportului de evaluare a activelor întreprinderii, efectuat de Acona Imobil, „bunurile imobile și mobile a întreprinderii au fost vândute la un preț diminuat, imobilele fiind separate, prin ce întreprinderea nu a putut activa ca un complex unitar”.
Toate acestea, potrivit procurorului, ar fi fost făcute „prin înțelegerea prealabilă și de comun acord cu directorul SRL „Gasvat Grup” Vadim Ciornea”. De notat că la acel moment Gasvat Grup SRL era unul dintre principalii creditori ai Cristal Flor și el și-a exercitat drepturile sale.
Acuzațiile procurorului par trase la indigo cu cele de acum 9-10 ani. Şi acesta chiar dacă pe acest caz deja există câteva decizii ale Curții Supreme de Justiție.
Citește continuarea articolului pe Mold-street.com.