Potrivit USMF, cazul a fost discutat la ședințele Consiliului Facultății de Medicină nr. 2 și a rectoratului, în prezența studentelor vizate, care au dat explicaţii în scris referitor la cazul de conflict.  

Decanatul Facultății de Medicină nr. 2 a organizat o ședință, cu participarea tuturor studenților internaționali, unde au fost discutate normele de comportament ale acestora atât în cadrul instituției, cât și în spațiile publice.

„Potrivit deciziei administrației Universității, Comitetul de etică urmează să se pronunţe  pe marginea acestui incident, în cadrul unei şedinţe, unde studentele vor fi, din nou, audiate. Concluzia Comitetului de etică, dar și rezultatul anchetei vor fi anunțate ulterior. În acest context, subliniem că Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” condamnă orice comportament agresiv, ce contravine normelor morale și legale”, conchide instituția.

Conflictul a fost comentat și de președintele Igor Dodon. „Faptul că suntem modești și toleranți nu e un motiv pentru alții, pentru străini, să se comporte brutal, jignitor și ofensator. Mai ales nu vom permite asemenea gesturi și comportamente la noi acasă, în adresa cetățenilor noștri”, a scris Dodon.

Dodon și-a exprimat speranța că acesta „e un caz izolat, care nu se va mai repeta”.

„Rog instituțiile abilitate, universitatea vizată, cât și serviciile de migrație, să dea cât mai prompt o notă incidentului care s-a produs și să examineze oportunitatea retragerii vizei de ședere a studenților străini, dacă circumstanțele cazului impun o asemenea decizie”, a cerut președintele.


Amintim că agresiunea a avut loc pe strada Nicolae Testemițanu din Chișinău. O femeie, însoțită de un copil, a fost atacată în stradă de alte patru femei pe care le-ar fi agresat verbal cu câteva clipe înainte. Potrivit Poliției Capitalei, cazul a avut loc în după-amiaza zilei de 23 septembrie. Potrivit Poliției Capitalei, femeia a fost atacată de patru femei de altă etnie după ce, ieșind dintr-un magazin, aceasta le-ar fi agresat verbal cu privire la vestimentația lor. Ulterior, între acestea a început un conflict care a degenerat în bătaie, în urma căreia femeile s-au ales cu traume ușoare.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!