Industria FinTech se bucura de o atenție din ce în ce mai mare la nivel global, atrăgând investiții de peste 15 miliarde de dolari în prima jumătate a acestui an, scrie wall-street.ro.


Harta este împărțită în șapte categorii:

  • Lending & Crowdfunding
  • Personal Finance
  • Payment & Wallets
  • Financial Infrastructure
  • Investments & Wealth Management
  • Insurtech
  • Enablers

Harta cuprinde 42 de companii. Majoritatea FinTech-urilor, 34 la număr, au sediul în marile orașe din România. Printre cele trei startup-uri FinTech lansate înafara statului vecin se numără și Fagura, companie din Republica Moldova, care este o platformă inovatoare ce le permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor sau a companiilor de microfinanțare. Proiectul a fost lansat oficial acum câteva luni, având opțiunea de acordare de împrumuturi. În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial și opțiunea de investiții. Acesta este, la moment, primul proiect de P2P lending din sud-estul Europei.

Cum activează în țara noastră?

Fagura.com aparține companiei Fagura Marketplace SRL, care are o licență de Organizație de Creditare Nebancară. Platforma reprezintă un marketplace de credite, bazat pe tehnologia p2p lending, unde se întâlnesc oamenii în căutare de împrumuturi la un procent mai mic decât pe piața financiară cu investitorii interesați de un profit mai consistent față de depozitele bancare.

Ce este un P2P Lending?

Modelul de p2p lending este cea mai populară formă de crowdfunding la nivel internațional. Jay Tikam, un expert fintech din Londra, a menționat în timpul prezentării sale din cadrul conferinței că „British Business Bank a investit peste 2.5 miliarde de lire sterline prin platforme de p2p lending”.

Ce sunt business-urile FinTech?

Business-urile din industria FinTech abordează industria financiară tradițională dintr-o perspectivă nouă, cea a soluțiilor dezvoltate pe baza ultimelor tehnologii. Unele dintre ele sunt competitori direcți ai băncilor, în timp ce altele sunt partenerii care împing și accelerează procesul de digitalizare al acestora.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!