Anchetă în Ucraina împotriva fostului procuror general, citat în scandalul ucrainean care-l ameninţă pe Trump cu destituirea

Anchetă în Ucraina împotriva fostului procuror general, citat în scandalul ucrainean care-l ameninţă pe Trump cu destituirea

Ucraina a deschis o anchetă cu privire la un abuz de putere împotriva lui Iuri Luţenko, un fost procuror general citat în scandalul ucrainean care l-a aruncat în haos pe preşedintele american Donald Trump, ameninţat cu destituirea, relatează News.ro.

Iuri Luţenko - destituit în august de noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski - este suspectat că a „autorizat un business de pariuri ilegale”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Biroului de stat pentru anchete, Angelica Ivanova.

Ancheta a fost lansată la cererea deputaţilor ucraineni, a adăugat ea, fără să ofere alte detalii.

Publicitate

Potrivit agenţiei de presă Interfax Ukraine, la originea dosarului se află o mărturie a deputatului David Arahmia, un membru al partidului aflat la putere.

„Trebuie să aibă multă imaginaţie să mă acuze de ceea ce povesteşte David Arahmia”, a comentat pe Facebook Iuri Luţenko, care se află în prezent la Londra.

Procuror general începând din mai 2016, Iuri Luţenko este citat în scandalul ucrainean care zguduie politica americană de săptămâna trecută.

Donald Trump este acuzat că a exercitat presiuni asupra omologului său ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca acesta să lanseze o anchetă contra fiului adversarului său democrat Joe Biden, Hunter Biden, un am de afaceri cu legături cu o controversată întreprindere ucraineană, Burisma.

Iuri Luţenko spune că s-a întâlnit cu avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, pentru a discuta despre subiectul fiului lui Biden, dar că a decis până la urmă că nu există motive să deschidă o anchetă împotriva lui Hunter Biden.

Într-o convorbire la telefon cu preşedintele ucrainean, la 25 iulie, Trump a pledat în favoarea lui Iuri Luțenko, afirmând că este un procuror bun şi a sugerat că ar trebui să rămână în post.

Acest lucru nu l-a împiedicat pe Zelenski să-l destituie câteva săptămâni mai târziu.

Preşedintele american şi aliaţii săi îl acuză pe Joe Biden că a exercitat el însuţi presiuni asupra autorităţilor ucrainene să-l destituie pe predecesorul lui Luţenko, Viktor Şokin, pentru că voia să ancheteze întreprinderea cu care avea legături Hunter Biden.

Însă îndemnurile lui Joe Biden făceau parte dintr-un efort coordonat cu Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), în vederea unei înlăturări a acestui procuror, acuzat de faptul că acoperea corupţia în Ucraina şi de sabotarea reformelor Guvernului.

Aleşiii democraţi din Congresul american au deschis, în urma acestor dezvăluiri o anchetă în vederea unei puneri sub acuzare solemnă (”impeachment” în engleză) a lui Donald trump, prima etapă a unei eventuale proceduri de destituire a celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal