Pe acest caz fost convocată Comisia permanentă pentru investigarea accidentelor și incidentelor aeronautice care lucrează împreună cu grupul de experți din cadrul Autorității Aeronautice Civile. Conform datelor preliminare, incidentul ar fi fost cauzat de o eroare umană, se arată într-un comunicat de presă al AAC.

Potrivit MoldATSA, dispecerul responsabil pentru decolare a fost suspendat din funcție până la finalizarea investigației.

FLYONE confirmă incidentul

Într-un comunicat de presă, compania aeriană FLYONE a confirmat incidentul de luni „și faptul raportării, pe data de 01.10.2019, conform procedurilor către toate organele competente, printre care Autoritatea Aeronautică Civilă și Ministerul Economiei și Infrastructurii”.

„Incidentul e deosebit de grav”. Fostul director MoldATSA consideră că se impun demiteri

Fostul director general al întreprinderii de stat MoldATSA scrie, într-o postare pe Facebook, că incidentul impune demiterea conducerii instituției.

„Această neglijență a conducerii MoldATSA poate avea consecințe grave, la fel cum s-a întâmplat în cazul șoferiței cu Porshe-ul implicată în acel accident cumplit soldat cu decedați și răniți. De două ori deja în acest an, s-a trecut ca prin urechea acului, a treia oară nu va mai fi așa, nu poți să testezi soarta, să riști permanent și să ai noroc până la nesfârșit”, a scris Sorin Stati.


Fostul șef de la MoldATSA a publicat și înregistrarea audio a convorbirii dintre controlor și pilot, cu privire la incident.

Amintim că la sfârșitul lunii august un avion a companiei „Air Moldova”, cu 140 de pasageri la bord, a fost aproape de o coleziune în aer cu un avion de mici dimensiuni, pe 23 iunie. Cel puțin asta susține un angajat al companiei MoldATSA, care a mai scris pe Facebook că acest incident aeronautic din spațiul R. Moldova este trecut sub tăcere de reprezentanții MoldATSA și ai Autorității Aeronautice Civile. Drept replică, MoldATSA a declarat că informațiile sunt „provocări ale angajatului”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!