Ziua Mondială fără Alcool: „Rişti să îţi pierzi familia dacă faci abuz de băutură şi aplici violenţa”

Ziua Mondială fără Alcool: „Rişti să îţi pierzi familia dacă faci abuz de băutură şi aplici violenţa”

Zece magazine şi baruri din Găgăcuzia şi-au unit eforturile ca să contribuie la reducerea consumului excesiv de alcool şi, implicit, a violenţei în bază de gen. De Ziua Mondială fără Alcool, marcată pe 2 octombrie, magazinele au distribuit cumpărătorilor pliante şi au afişat postere cu mesajele „Consumul de alcool îți poate distruge familia” şi „Familiile fericite nu fac abuz de alcool”.

În unele magazine, vânzătorii au recomandat cumpărătorilor să achiziţioneze produse utile în loc de băuturi. Iniţiativa se înscrie în proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, implementat de PNUD.

...

Publicitate

În satul Chirsova din UTA Găgăuzia, compact populat de etnici găgăuzi şi bulgari, sunt peste 30 de baruri şi magazine. Majoritatea acestora comercializează băuturi alcoolice. Ana Tiufecci are 26 de ani şi, de doi ani, este proprietara unui magazin alimentar amplasat chiar pe strada centrală din Chirsova. „Este important ca oamenii să consume o cantitate moderată de alcool, ca să nu pună în risc sănătatea şi bunăstarea familiei. Atunci când văd că omul este deja în stare de ebrietate, refuz să îi vând băutură. Mulţi se supără, dar, în cele din urmă se conformează”, afirmă tânără.

...

Potrivit unei cercetări sociologice, efectuată cu sprijinul PNUD, majoritatea respondenţilor au numit excesul de alcool ca fiind unul din factorii principali ce declanșează situațiile de violență în familie.

Vasilisa Delicostea, asistentă socială în Chirsova, susţine că în majoritatea familiilor care se confruntă cu episoade de violenţă în bază de gen se atestă şi alcoolism. „Salutăm această iniţiativă şi sperăm că ea va contribui, măcar puţin, la schimbarea percepţiei populaţiei. Bărbaţii şi femeile care consumă alcool în exces, de regulă, generează violenţă. În astfel de familii, bătăile şi injuriile se întâmplă destul de frecvent. Renunţarea la băutura în exces este primul pas spre salvarea unei familii care e gata să se destrame”, susţine specialista.

...

Reducerea violenţei în familie este unul din scopurile unui proiect PNUD care se desfăşoară în Chirsova începând cu anul 2018. Pe lângă aspectele de prevenire și creștere a gradului de conștientizare a riscurilor violenței, iniţiativa prevede crearea unui serviciu de asistență pentru supraviețuitoarele violenței din regiune. Astfel, femeile vor putea beneficia de consiliere psihologică, asistență socială și juridică. Totodată, ele vor fi ajutate să își găsească un loc de muncă și să își asigure un venit decent.

În premieră pentru UTA Găgăuzia, în această localitate a fost creată şi funcţionează aşa-numita echipă multidisciplinară, din care fac parte polițiști, asistenți sociali, profesori, dar şi primarul din localitate. Grupul de specialişti este pregătit să acționeze în toate cazurile de violenţă. Totodată, echipa se ocupa și de prevenirea violenței, prin comunicarea cu membrii comunității, de la elevi la adulții, promovând toleranța zero față de violența în familie.

...

Activitatea de informare cu ocazia Zilei mondiale fără alcool s-a desfăşurat la Comrat, Ceadâr-Lunga, dar şi în mai multe unităţi comerciale din satul Chirsova, una din cele mai mari localităţi rurale din UTA Găgăuzia.

Proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, implementat în perioada 2018-2020 de PNUD cu sprijinul Republicii Coreea.

...

Acest program-pilot din Moldova este parte a proiectului global al PNUD intitulat „Eliminarea violenței în bază de gen și realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, care are scopul să abordeze prevenirea violenței la scară largă, implicând parteneri, strategii și surse noi de finanțare. Proiectul este implementat în șapte țări: Bhutan, Liban, Indonezia, Irak, Moldova, Peru și Uganda. PNUD și Republica Coreea au lansat această inițiativă globală pentru a reduce decalajul dintre amploarea problemei și resursele dedicate pentru soluționarea acesteia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal