„Vom intra pe 21 octombrie la „Metalferos”. Statul deține 75% din actiuni. Pentru a efectua modificări trebuie să convoace Adunarea Generală a Acționarilor. Atunci noi, statul, schimbăm managementul, intrăm pe audit și vom raporta ce am descoperit”, a spus Vadim Brînzan.

În același timp, ministrul Economiei a precizat că banii din comercializarea fierului erau obținuți de 10-12 firme care vindeau metal uzat, după ce-l colectau de la alte companii din țara noastră. 

Brînzan a menționat că la Ministerul Economiei este pregătit un proiect de lege prin care solicită demonopolizarea metalului uzat, astfel încât să permite și altor agenți economici să exporte fier. 

Ministrul a ezitat să spună cine sunt beneficiarii celor 12 companii căpușe. Acesta a subliniat că la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie vom afla. 

„Metalferos” este o Societate pe Acțiuni, creată în anul 1995, aceasta se ocupă cu achiziţionarea, prelucrarea şi comercializarea deşeurilor de metale feroase şi neferoase. 

Amintim că de-a lungul anilor, la „Metalferos” au existat multiple acuzații de evaziune fiscală și spălări de bani. Dosarele penale care au vizat întreprinderea în care statul deține acțiuni au ajuns de fiecare dată pe linie moartă. În ultimii opt ani, Metalferos a schimbat trei directori. În schimb, directorul financiar al întreprinderii, Serghei Catană, activează acolo de prin 2007. Catană ar fi nașul de cununie al actualului președinte Igor Dodon.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!