„Vă aducem la cunoștință că incidentul în cauză a fost constatat și raportat instituțiilor abilitate în conformitate cu regulamentele naționale și internaționale.

Regretăm, însă, faptul că speculațiile exprimate pe rețelele de socializare devin tot mai des surse primare de informare, iar instituțiile vizate sunt ignorate cu desăvârșire. Î.S. „MOLDATSA” este deschisă în fața tuturor reprezentanților mass-media și gata să ofere detalii factologice pe marginea acestui caz”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Cazul a ajuns și la Președinție. Igor Dodon a convocat o ședință operativă cu mai mulți responsabili din domeniu, în legătură cu „multiplele incidente ce au avut loc în ultima perioadă în sectorul aviației civile”.

„Responsabilii au raportat despre situația curentă în domeniul asigurării securității aeronautice, precum și problemele cu care se confruntă în procesul dat. De asemenea, am examinat incidentul periculos care s-a produs pe 30 septembrie curent, pe Aeroportul Internațional Chișinău, cu implicarea aeronavei companiei aeriene Fly One.
Reieșind din faptul că asemenea incidente au un impact negativ asupra siguranței pasagerilor, am dispus efectuarea unui control interinstituțional în vederea elaborării unui plan de măsuri eficiente pentru evitarea unor situații similare pe viitor, cu atragerea după necesitate a experților internaționali.

Am solicitat Secretarului Consiliului Suprem de Securitate să ia la control strict acțiunile ce vor fi întreprinse în domeniul asigurării securității aeronautice, cu raportarea periodică membrilor Consiliului Suprem de Securitate.

Amintim că Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) investighează incidentul când în timpul decolării unei aeronave, la capătul pistei de decolare, operau trei automobile ale serviciului tehnic. Potrivit instituției, aceasta reprezintă o încălcare gravă a procedurilor, în conformitate cu reglementările aeronautice civile RAC-REAC.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!