Portalul scheme.md a publicat și o înregistrare audio în care fostul contabil al partidului, Alexandru Atamanenco, ar povesti cum se împart banii în interiorul formațiunii politice. Ar mai fi spus că banii sunt trimiși de la Moscova la Chișinău cu trenul.

Sunt publicate mai multe filmulețe, înregistrate cel mai probabil cu o cameră ascunsă într-un oficiu din sediul PN, unde mai multe persoane, pe rând, vin și iau anumite sume de bani. Printre ele, și vicepreședintele formațiunii politice, Ilian Cașu. El a fost surprins cum ia mai multe bancnote de dolari, le pune imediat în buzunar și părăsește încăperea.


AGORA a încercat să discute cu Ilian Cașu. După ce a văzut imaginile, acesta s-a declarat bulversat.

„Trebuie să-mi amintesc. Nu știu cine filma, cum filma, de ce se dădeau bani, cum se dădeau. Să fie clar: eu bani de la Renato Usatîi nu iau. Pare să fi fost filmat în 2016-2017, dar trebuie să-mi amintesc clar ce a fost. Dacă mă arată pe mine, înseamnă că a fost cu o ocazie ceva. Poate a fost o chestie, trebuia să fie ceva organizat. Banii se dau cu ocazia că ăștia aduc camera. Este o provocare. Toți sunt bucuroși că se dă ceva, dar de fapt se dă o cursă”, a declarat el.

Cașu a mai spus că Alexandru Atamanenco „a plecat subit din echipă prin 2017”. „De la cunoscuți știu că s-ar fi dus în Marea Britanie atunci. Camera este instalată de Atamanenco, altfel nu se leagă nimic. Este o situație clar coordonată. Clar că e vorba de timpul lui Plahotniuc și de PCCOCS-ul capturat, o cursă bine regizată. Pentru a crea probe, se împart bani sub camera de luat vederi”, a explicat el.

La scurt timp după această discuție, Ilian Cașu ne-a contactat și ne-a spus că și-a amintit pentru ce a primit banii: „Atamanenco mi-a dat acei bani pentru materiale promoționale, pentru că atunci era campania electorală pentru prezidențiale”.

Portalul citat mai scrie că Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a deschis un dosar pe acest caz, doar că acesta este înghețat. Nu ne-a reușit să obținem, deocamdată, o reacție de la oamenii legii.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!