Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale a CNA şi Procuratura Anticorupţie au aplicat, în această săptămână, sechestru în valoare de circa 670 de milioane de lei pe bunuri care aparţin Î.S. „Air Moldova”. Printre activele indisponibilizate sunt automobile, imobile, dar şi două aeronave.
Acţiunile s-au desfăşurat în cadrul unui dosar de spălare de bani în proporții deosebit de mari la privatizarea Î.S. „AIR Moldova”. Este vorba despre un șir de tranzacții fictive, care au condus la privatizarea companiei aeriene vizate. „Prin urmare, aplicarea sechestrului are ca scop evitarea riscurilor de înstrăinare a patrimoniului întreprinderii”, se arată în comunicatul CNA.
Amintim că, recent, procurorii şi CNA au aplicat sechestru în valoare de 301,6 milioane de lei pe capitalul statutar al companiei, iar în prezent valoarea totală a bunurilor indisponibilizate în acest dosar e de aproximativ un miliard de lei.
CNA afirmă că activitatea economică a „Air Moldova” nu este afectată de acţiunile procesual-penale întreprinse pe dosar.
Amintim că, în octombrie 2018, Agenția Proprietății Publice a anunțat cumpărarea operatorului național „Air Moldova” de către Civil Aviation Group, firmă formată de compania românească Blue Air și un grup de investitori din Republica Moldova.
Potrivit versiunii oficiale, „Air Moldova” a fost scoasă la vânzare pentru a evita falimentul companiei.Pe 12 septembrie a fost anunțat că șeful Air Moldova, Iulian Scorpan, a plecat din fruntea companiei. Reprezentanții Air Moldova au refuzat să spună motivele plecării lui Scorpan și nu ne-au precizat dacă acesta a demisionat sau a fost demis din funcție.
Vezi și aceste știri

Ministerul Afacerilor Externe din România califică drept „nefondată și motivată politic” decizia CMC prin care a respins solicitarea Radio Chișinău

Din Moldova spre Ucraina a pornit a doua tranșă cu ajutor umanitar în valoare de 67,5 milioane de lei
