
Ce soluții au candidații la Primăria Chișinău pentru planificarea urbană și arhitectură
Unii dintre candidații la funcția de primar general al municipiului Chișinău au diferite propuneri privind urbanizarea orașului. Unul spune că orașul are nevoie de un Plan Urbanistic General care să fie ca o biblie pentru funcționarii publici care decid ce proiecte de arhitectură să aprobe și pe care să le refuze, iar altul susține că proiectele de urbanism și arhitectură trebuie să aibă în prim plan comoditatea oamenilor, dar nu invers. Urbanizarea orașului Chișinău: Provocări și propuneri arhitecturale a fost tema discutată în cadrul evenimentului „DAS Urban Battle”.
・
Victor Chironda, candidat din partea Mișcării Social-Politice Forța Nouă, consideră că orașul are nevoie de doi oameni cheie în dezvoltarea arhitecturii și urbanismului: Arhitect și șef-arhitect. Totodată, Victor Chironda a menționat că autorii proiectelor de arhitectură și urbanism trebuie să pună în evidență omul, dar nu infrastructura fizică.
„Problema este că noi nu avem o școală de arhitectură, nu avem experiență și practică de urbanism. Orașul se dezvoltă după principii vechi de construcții. Nu avem experiența de a face comunități. Ne limităm la infrastructura fizică. Orașul sunt oamenii. Arhitectura și urbanismul trebuie să pună oamenii în prim plan”, a spus Victor Chironda.
În același timp, Chironda a menționat că intenționează să introducă practica orașului Bruxelles, unde există un arhitect și un șef-arhitect. În timp ce arhitectul planifică partea creativă, șeful-arhitect se ocupă de elaborarea documentației de urbanism. Altfel arhitectului șef nu-i ajunge timp să se gândească la oraș, denotă pretendentul la fotoliul de primar, Victor Chironda.
Candidatul PPEM, Dumitru Țîra intenționează să construiască un muzeu în locul hotelului Național, după modelul celui din orașul Bilbao, Spania, care anual atrage milioane de turiști. Dumitru Țîra consideră că turismul ar genera venituri în bugetul Primăriei Chohișinău. Totodată, Țîra a menționat că este de acord cu Victor Chironda care spune că arhitectul este omul creativ.
La rândul său, Ivan Diacov, candidat PN, a spus că Planul Urbanistic General trebuie sa fie ca o biblie pentru funcționarii care decid ce proiecte trebuie aprobate și care trebuie respinse. Acesta și-a argumentat soluția prin faptul că doar 10% din construcțiile din Chișinău ar fi legale. În rest, adaugă Ivan Diacov, totul este hoție, interese de grup și intenții de îmbogățire.
Socialistul Ion Ceban a spus că orașul se dezvoltă fără un plan de amenajare. Ceban menționează că este nevoie de un plan urbanistic nou, dar acesta nu trebuie aprobat fără organizarea unor consultări publice pe domenii. Ceban a precizat că pentru el este prioritar Centrul Vechi al orașului.
Alegerile locale vor avea loc pe 20 octombrie, iar în cursă sunt înscriși 19 candidați.