Ce averi au candidații la fotoliul de primar de Chișinău: Mașini, apartament donat sau bursă de mii de euro

Ce averi au candidații la fotoliul de primar de Chișinău: Mașini, apartament donat sau bursă de mii de euro

Mai multe mașini, case de locuit sau apartament primit prin donație. Ce averi declară candidații la fotoliul de primar de Chișinău, puteți vedea mai jos. Vă prezentăm primii șase concurenți din buletinul de vot. Datele reflectă doar veniturile și bunurile din perioada 2017-2018. Ele au fost indicate de candidați în declarațiile de avere și de venit, publicate de Comisia Electorală Centrală.

Andrei Donică, Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Nadejda”

Publicitate

Din cercetarea științifică de la Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare și de la compania „UJTAXI”, Andrei Donică a câștigat puțin peste 140 de mii de lei. Soția acestuia a primit peste 42 de mii de lei de la „Asist Contab” SRL.

Candidatul s-a ales cu 50 de mii de lei din vânzarea unui Lexus GS300, fără a indica anul producerii mașinii. Familia Donică a mai câștigat 140 de mii de lei din chiria a două automobile.

Împreună cu soția dețin, începând cu 2018, un apartament de 67 m.p., cumpărat în ipotecă. El mai are 1/5 cotă-parte dintr-un apartament de 85 m.p.

Familia Donică mai are șase autoturisme, de model Lada, Dacia, Ford și Opel, și patru remorci.

La capitolul datorii, Andrei Donică a inclus și creditul oferit de Banca Națională în 2016, de peste 13 miliarde de lei, cu o dobândă de 5%, pus pe spatele cetățenilor. Mai are o datorie de 483 de mii de lei la o bancă comercială, dar și alta de 6.750 de lei la o companie de microfinanțare.

Ion Ceban, PSRM

În perioada anilor 2017-2018, Ion Ceban spune că a câștigat aproape 80 de mii de lei din salariul de la PSRM și de la Aparatul Președintelui. Cu un venit de 95 de mii de lei a contribuit în bugetul familiei soția acestuia. Iar peste o mie de lei au venit din dobânda depozitelor pe care le au la bancă.

Familia Ceban a mai câștigat 90 de mii de lei din vânzarea unei mașini Toyota Prius fabricată în 2005, dar și aproape 19 mii de lei din înstrăinarea unui lot pomicol din Criuleni.

Ion Ceban s-a ales cu peste 32 de mii de lei din indemnizațiile de la Consiliul Municipal Chișinău, iar soția acestuia – cu peste 70 de mii de lei din indemnizațiile de la CNAS.

Candidatul deține un teren de 0,059 de hectare în orășelul Durlești, evaluat în declarație cu aproape 160 de mii de lei. Prin donație, a primit un apartament de 230 de m.p. în Chișinău. Imobilul este evaluat cu 991 de mii de lei.

Soția acestuia are în proprietate un automobil Skoda Kodiaq, fabricat în 2017, evaluat cu 455 de mii de lei. Candidatul are o datorie de 7.000 de euro (în jur de 135 de mii de lei), fără dobândă, la „DAAC-Auto” SRL.

Familia Ceban deține nouă conturi bancare, dintre care cinci curente și patru depozit. În total, este vorba de aproape 150 de mii de lei.

Teodor Cârnaț, Partidul Voința Poporului

Teodor Cârnaț a primit 218 mii de lei din activitatea de profesor universitar de la USM. Soția – 98 de mii de lei de la CNAS și alți 14 mii de roni (aproape 57 de mii de lei) de la Direcția Asistență Socială Bacău din România.

Din activități științifice, candidatul a mai obținut 14 mii de lei. Alți 710 mii de lei au venit din darea în locațiune a unui spațiu locativ.

A vândut două mașini, un Volkswagen Transport din 2004, cu motor nefuncțional, și o Honda Jazz din 2005, cu 60 de mii de lei. Alți 3.500 de lei i-a primit din vânzarea manualelor.

Teodor Cârnaț are șase terenuri agricole, de 0,33 hectare, și unul intravilan, de 0,14 hectare.

Are în proprietate șapte case de locuit, dintre care patru le-a obținut prin donație, iar pe celelalte le-a cumpărat.

Avea și un împrumut fără dobândă de 25 de mii de lei. Scrie în declarație că a fost luat de la rude pentru construcția anexei la casa de locuit.

Valerii Klimenco, PP Șor

Candidatul Partidului Șor declară un salariu de aproape 3.000 de lei de la SRL „Aparate Exacte”. Compania i-a adus și soției sale un venit de 46 de mii de lei. Pe parcursul anilor 2017-2018, soții Klimenko au obținut pensii de la CNAS în sumă totală de aproape 142 de mii de lei. Iar 40 de mii de lei i-au câștigat din vânzarea a două terenuri agricole.

Familia Klimenco are două apartamente, de 65 m.p. și 52 m.p. Mai deține un Mercedes E300 produs în 2013, evaluat la 400 de mii de lei, dar și un Huyndai Elantra din 2007, evaluat cu aproape 135 de mii de lei.

Valeriu Munteanu, PP USB

De la Ministerul Mediului, Valeriu Munteanu a ridicat un salariu de 118 mii de lei, iar de la Partidul Liberal – 72 de mii de lei. Pentru îndemnul de eliberare de la minister a mai câștigat 19 mii de lei. Soția acestuia a obținut indemnizații de 26 de mii de lei de la CNAS.

Valeriu Munteanu deține un teren intravilan în satul Floreni, de 0,08 hectare. Mai are o casă de locuit de 220 m.p., dar și două „alte bunuri imobile”.

Deține un Volvo XC90, produs în 2009, evaluat cu 150 de mii de lei, dar și o Skoda Octavia din 2014, evaluată cu 100 de mii de lei.

Victor Chironda, Mișcarea social-politică „Forța Nouă”

Victor Chironda a obținut puțin peste 63 de mii de lei de la asociația obștească „Watch Dog”, dar și o bursă de 19 mii de euro (aproximativ 368 de mii de lei) de la o universitate din Bruxelles.

Pentru serviciile de consultanță și de cercetare a mai primit aproape 12 mii de dolari (peste 210 mii de lei).

Are o Honda Jazz produsă în 2006, evaluată în declarație cu 5.000 de lei. Vezi și: Cunoaște-ți candidații la față. Bătălia se dă între 19 concurenți (INFOGRAFIC)

În curând, vom publica un nou articol în care vă vom prezenta averile următorilor șase concurenți din buletinul de vot.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal