Music Connecting People a ajuns în două locuri pitorești și pline de semnificație artistică (FOTO/VIDEO)

Music Connecting People a ajuns în două locuri pitorești și pline de semnificație artistică (FOTO/VIDEO)

Music Connecting People a ajuns într-un vechi sat german din stânga Nistrului și la baștina celebrului muzician rus, Anton Rubinstein. Proiectul Moldovan National Youth Orchestra a continuat și în a doua parte a lunii septembrie, cu recitaluri și concerte pe celălalt mal al Nistrului. Întregul proiect este susținut de Uniunea Europeană.

Un vechi sat german din stânga Nistrului

Publicitate

Acolo Moldovan National Youth Orchestra a continuat proiectul, susținut de Uniunea Europeană, cu un recital și un concert la casa de cultură pe 21 septembrie. Carmanova, numit cândva Neudorf, a fost întemeiat în urmă cu 200 de ani de etnici nemți originari din Germania, Ungaria, Polonia și provincia franceză Alsacia. La mijlocul secolului n-au mai rămas germani, iar Lidia Mîrzac este ultima locuitoare a acestui sat care a trăit pe vremea lor.

Bătrâna își amintește timpurile când se saluta cu vecinii în germană, iar turiștii nemți, care ajung în Carmanova, spun că ea a păstrat până acum un frumos accent bavarez. O fire dinamică la 80 de ani, Lidia Mîrzac ne-a povestit despre viața sa tumultoasă.

„Sunt născută la Dnepropetrovsk, iar la 3 ani am fost deportată și adoptată în Kazakhstan. M-am căsătorit și am venit aici cu soțul, căci avea o legătură specială cu locul natal. Nu pot sta pe loc, toata viața muncesc căci nu e bine sa fii leneș, așa m-a învățat mama”, spune femeia.

Instrumentiștii Moldovan National Youth Orchestra au interpretat special pentru Lidia Mîrzac cateva piese care i-au trezit emoții copleșitoare și i-au adus lacrimi de fericire. A urmat un concert acustic la casa de cultură din Carmanova, edificiu reparat de curând de Uniunea Europeană.

Fericirea celor prezenți se simțea înainte să fi început prestația, iar îndată ce s-au auzit primele note publicul a rămas hipnotizat. Entuziasmul putea fi citit în ochi, iar aplauze au răsunat după fiecare piesă.

„Sunt încântat să mergem în a 2-a locație din cadrul proiectului „Music Connecting People”, satul Carmanova, și să cunoaștem persoane noi. Simțim un mare interes și o susținere tot mai mare pentru acest proiect din partea oamenilor din stânga Nistrului, lucru ce ne bucură”, a spus Andriano Marian, manager de proiect și dirijor Moldovan National Youth Orchestra.

La baștina lui Rubinstein

Pe 29 septembrie, echipa Music Connecting People a ajuns în satul de baștină al celebrului muzician rus, Anton Rubinstein, Ofatinți, în stânga Nistrului. Rubinstein s-a numărat printre pilonii culturii rusești, fiind fondatorul uneia dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ muzical superior, Conservatorul din Sankt Petersburg. A transmis pasiunea pentru muzică și artă generațiile următoare, dar și fratelui său mai mic, Nikolai Rubinstein, care a fondat Conservatorul din Moscova.

Pianista Moldovan National Youth Orchestra Corina Lupașco a fost copleșită de emoții când a susținut un recital la pianul compozitorului renumit. A interpretat piese de Ludwig van Beethoven, Frederic Chopin, Alexandr Scriabin și Romanța op.44 No. 1 de A. Rubinstein.

...

O experiență nouă și plină de magie a fost vizita în satul Stroiești, unde tinerii descoperit mai multe locuri minunate. Satul este bogat în istorie și peisaje, fiind situat pe un teren între două recife din mijlocul fostei Mării Sarmatice. Printre atracțiile locale se numără Moara de apă, construită în secolul al XIX-a, și Turnul Vânturilor, din care se deschide o panoramă extraordinară asupra rîului Nistru. Conform legendei, monumentul „Turnul Vânturilor” a fost construit în baza unei tehnici vechi, fiind folosite doar pietre. El a fost ridicat de către contesa Emilia Wittgenstein în memoria tatălui său, comandantul P. X Wittgenstein.

...

Evenimentul culminant a avut loc în orașul Rîbnița, unde cvartetul Moldovan National Youth Orchestra compus din Ionuț Ciocan (vioară), Petrică Bivol (vioară), Vladislav Secichin (violă) și Dmitrii Iurcic (violoncel) a adunat lumea cu sunetele instrumentelor lor. Pasionali și dinamici, instrumentiștii au adus un program divers, interpretând circa 20 de piese, printre care „Shape of you” (Ed Sheeran), „Smooth criminal” (Michael Jackson), „Viva la vida” (Coldplay) și „Theme song Game of Thrones”. A fost de nelipsit și string quartet în Fa major op.17 no.3 partea a 2-a - Allegro de Anton Rubinstein.

...

Music Connecting People este un proiect finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova. În perioada septembrie 2019 - iunie 2020, orchestra va organiza 10 concerte camerale și multe activități scoase din tipare în stilul MNYO, dintre care nouă în stânga Nistrului. Călătoria muzicala va avea un parcurs total de circa 2.500 km, pentru a apropia cele două maluri ale Nistrului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal