„Susținem numirea unui procuror european la șefia Procuraturii Generale. Prin acest proiect suntem gata să oferim voturile necesare. Doar un procuror european va putea investiga atât persoanele din actuala opoziție, cât și persoanele din actuala guvernare. Faceți uz de dreptul dvs de a include acest proiect, dna Greceanîi”, a cerut liderul democraților, Pavel Filip.

Inițiativa însă a fost respinsă, Greceanîi motivând asta prin faptul că PD nu a prezentat documentul pentru ca acesta să fie discutat în ședințele comisiilor de profil.

Precizăm că luna trecută, deși au tot vehiculat posibilitatea numirii în fruntea Procuraturii Generale a unui specialist european, autoritățile s-au răzgândit. Ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova că odată cu această schimbare ar fi trebuit să fie modificate mai multe legi ale țării.

Amintim că, anterior, mai mulți lideri din cadrul blocului politic ACUM au declarat că și-ar dori un procuror general european. De cealaltă parte, președintele Igor Dodon a spus că preferă ca viitorul procuror general să dețină cetățenia Republicii Moldova.Acum câțiva ani, aceeași idee era promovată intens de Partidul Liberal. Democrații au catalogat, în 2015, această idee drept una mai mult metaforică. „Colegii de la PL când au venit cu ideea de procuror european, ei nu au venit cu ea ca și scop. Scopul este să avem un sistem de drept care să servească oamenii și societatea”, a comentat, în 2015, fostul lider democrat Marian Lupu.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!