„Transferul masiv de la insulina umană la analogii de insulină nu a luat în considerație niciun aspect clinic, tratamentul individualizat și personalizat. Se solicita o cantitate de șase ori mai mare decât cea inițială. 413 850 de cartușe, comparativ cu 67 690 stilouri pre-umplute, iar numărul de persoane solicitate constituia 13 350. Lipsea la acel moment un plan de distribuire a analogilor de insulină”, a declarat Nemerenco. 

Șefa de la Sănătate a adăugat că preparatele de insulină se clasifică în umane și analogi de insulină:

„Tratamentul diabetului zaharat cu analogi de insulină, în comparație cu alte preparate, este mult mai avantajos. Analogii de insulină au o acțiune mai rapidă. Ei asigură o durată de acțiuni pentru 24 de ore. Se administrează o singură dată, este comod și pacientul nu trebuie să-l administreze de două ori pe zi. De asemenea, se înregistrează o acțiune de platou care micșorează rata hipo-glicemiilor”.

 Nemerenco spun că un alt avantaj este că analogii sunt livrați în stilouri pre-umplute – dispozitive speciale de injectare, care vin direct din fabrică și permit injectarea.

„Toate sistemele de înregistrare și tratament a insulinei sunt procese foarte complexe și foarte individualizate. Selectarea preparatelor se face în funcție de diagnostic, tipul de diabet, sexul pacientului, vârsta și rata de sensibilitate. Selectarea schemei de tratament ține doar de competența medicului endocrinolog. Asigurarea cu preparate de insulină în Republica Moldova, atât cu cea umană cât și cu analogi, se face gratuit. Toți copiii diabetici sunt asigurați gratuit cu analogi de insulină”, a punctat ministra. 

 

Din experiența altor țări: transferul pacienților de la insulina umană la analogi de insulină și se efectuează treptat, inclusiv în limita bugetelor disponibile. 

În anul 2018 procurările de insulină au constituit 14 milioane de lei.

Preparatul „Strim” este un biosimilar al insulinei glargin (tip de insulină folosită până acum în Moldova).  În toamna anului 2018, o licitație organizată de stat decide importul acestui medicament în cantitate de aproape 414.000 de cartușe. Valoarea contractului depășește 28 de milioane de lei, iar importatorul urmează să asigure cu acest preparat pacienții cu diabet zaharat de tip 1 și 2. Nu știm nici până acum câte dintre aceste cartușe au ajuns în posesia pacienților.

Deși în comunicatul remis la final de 2018 MSMPS afirmă că „Strim” va fi doar o alternativă a analogilor de insulină glargin deja prezente pe piață, cum ar fi „Lantus” sau „Levemir”, bolnavii de diabet zaharat au ajuns să primească rețete compensate doar pentru acest preparat, fiind nevoiți să procure medicamentele de încredere de peste hotare.

La scurt timp după investigațiile din presă și dezvăluirile făcute despre „Strim”, Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat că există o persoană vizată în acest dosar, fiind vorba de directorul Centrului Național pentru Achiziții Centralizate în Sănătate, Ivan Antoci. Pe 1 august, fiind deja demis din funcție, acesta a spus că se declară nevinovat.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!