Au fost reziliate cinci contracte de reabilitare a drumurilor din surse externe, în valoare de 16 milioane de euro

Au fost reziliate cinci contracte de reabilitare a drumurilor din surse externe, în valoare de 16 milioane de euro

Pe parcursul anului 2018, au fost reziliate cinci contracte de reabilitare a drumurilor finanțate din surse externe. Ca rezultat, statul a recuperat peste 16 milioane de euro, bani ce vor fi utilizați în continuare pentru construcția drumurilor naționale. Informațiile au fost prezentate vineri, 4 octombrie, de directorul general al Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), Gheorghe Curmei, informează MOLDPRES.

Mai exact, 5,45 mln de euro au fost recuperate din garanțiile de plată a avansului, iar alte 10,7 mln de euro au fost încasate din garanțiile bancare de bună execuție. „Cele cinci contracte au fost reziliate până la expirarea termenului de execuție a lucrărilor, pentru că antreprenorii nu-și onorau obligațiunile”, a comunicat șeful de la ASD.

Totodată, companiilor care s-au angajat în executarea lucrărilor de reparație a drumurilor din surse externe le-au fost aplicate penalități de întârziere în valoare totală de 7,59 mln de euro. Peste 3 mln din această sumă au ajuns deja pe conturile ASD, ceea ce constituie peste 40 la sută.

Publicitate

Gheorghe Curmei a prezentat informații privind toate traseele care în prezent sunt reparate din surse externe, referindu-se în particular la termenul stabilit pentru finalizarea lucrărilor, banii alocați și problemele semnalate.

În ceea ce privește traseul Chișinău – Ungheni – Sculeni, agentul economic din Azerbaidjan, care execută lucrările pe sectoarele Vatra – Strășeni și Bahmut – Ungheni, și care a admis întârzieri de circa trei ani, a dat asigurări că sectoarele vor fi date în exploatare până la sfârșitul anului curent. „Penalitățile sunt calculate în valoare maximală, atât cele de întârziere, cât și cele pentru nerespectarea siguranței rutiere. ASD este gata în orice moment să rezilieze aceste contracte, dar ținând cont de progresul pe care îl avem, suntem într-o situație în care trebuie să cântărim foarte bine. Dacă reziliem acum contractul, rămânem cu găuri deschise pe traseu”, a spus Gheorghe Curmei.

În prezent, Republica Moldova are semnate mai multe acorduri de finanțare privind lucrări de reparație a drumurilor cu Banca Europeană de Investiții în sumă de 255 mln de euro, cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 247 mln de euro și cu Uniunea Europeană în valoare de 28,2 mln de euro. Aproape jumătate din suma totală alocată de partenerii externi a fost deja valorificată.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal