„Dacă nu înțelegi din cuvânt apoi trec la bătaie”. Lecție cu agresiune verbală și amenințări cu pedeapsă fizică, la un liceu din capitală. Părinții cer demisia învățătoarei (AUDIO)

„Dacă nu înțelegi din cuvânt apoi trec la bătaie”. Lecție cu agresiune verbală și amenințări cu pedeapsă fizică, la un liceu din capitală. Părinții cer demisia învățătoarei (AUDIO)

Un grup de părinți ai unor elevi dintr-un liceu din capitală au decis să înregistreze audio una dintre lecțiile micuților după ce au observat că picii lor manifestă schimbări de comportament, la doar o lună de la începutul anului școlar. Din înregistrarea ce a fost publicată de unul dintre părinți, se aude cum copiii sunt agresați verbal și amenințați cu pedeapsă fizică. 

UPDATE 09.20 AGORA a solicitat o reacție ministrei Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei. În scurt timp vom veni cu detalii.

Din înregistrare se aude cum copiii sunt numiți „chiorănii”, „prostănaci”, iar lecția se desfășoară în strigăte și lovituri în masă.

Publicitate

„Îți trăsnesc un capsator de aista apoi rămâi acolo. Dacă nu înțelegi din cuvânt apoi trec la bătaie. [...] să-ți dau un baston de acesta în cap? [...] Mama mi-a zis că dacă nu înțelegi din cuvânt apoi îmi permite să-ți dau pantalonii jos și să pun mâna pe curelușă sau pe o vărguță”, sunt amenințați copiii. Mai mult, în timpul orei elevii sunt pedepsiți colectiv stând preț de câteva minute în picioare cu mâinile ridicate și li se interzice să meargă la veceu. Din înregistrare se aude cum unii aceștia plâng.

Secvența audio a fost publicată pe rețelele de socializare de către tatăl unui copil care alături de alți părinți au recurs la această măsură după ce au observat că copiilor le este teamă să meargă la școală, iar unii dintre ei au povestit ce se întâmplă.

„Copilul meu cel mai mare deja de o lună merge la școală. În această lună a dispărut entuziasmul din primele zile ale copilului și au apărut schimbări în comportament. La cină obișnuim ca fiecare membru al familiei să povestească cum a petrecut ziua. Copilul ne-a povestit câteva situații din clasă care ne-a pus în gardă. Discutând cu alți părinți ai copiilor din clasa feciorului am ajuns la concluzia că și ceilalți părinți au observat aceleași schimbări la copii lor. Despre ce vorbesc? frica copiilor de a se prezenta la ore, irascibilitate la primirea unor observații, anxietate, coșmaruri nocturne, limbaj indecent, ce nu era prezent în vocabularul copiilor și alte devieri comportamentale”, scrie bărbatul pe pagina sa de Facebook.

Părinții nu au publicat numele învățătoarei, dar au spus că vor cere demisia cadrului didactic. Apelul este îndreptat și către ministra Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

„Se necesită de luat măsuri nu doar în privința acestei învățătoare, ci este foarte important să se intervină la nivel legislativ. În Republica Moldova, în secolul XXI, este o normalitate ca educația copiilor să fie prin/cu violență, indiferent de ce formă”, mai scrie bărbatul.Deocamdată, nu există vreo reacție a ministrei. Vom reveni cu detalii în scurt timp.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal