„Ghidul este un sprijin în activitatea lucrătorului medical așa încât să facă lucrurile mai clare, să aducă la cunoștință care sunt documentele la care se racordează, să aducă la cunoștință principiile de etică, deontologie despre care noi din păcate, am cam uitat”, spune ministra Ala Nemerenco.

Ghidul vine să vorbească despre permisiuni și restricții, setul la care trebuie să se racordeze atât conducătorii de instituții cât și lucrătorii medicali ca să dispară cazurile când vin unele persoane din instituțiile medicale și spun că nu au cunosc anumite lucruri.

„Totodată, ghidul vine să protejeze integritatea lucrătorului medical în cazul când aceasta este pusă la dubiu sau reputația”, a menționat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Ministra a accentuat importanța integrității instituționale: „Această guvernare și administrația de azi nu va tolera sub nici o formă actele de corupție indiferent de formă care în medicină încep cu licitații și se încheie cu plățile neformale pe care multă lume nu le consideră acte de corupție. Cred că pentru a schimba lucrurile trebuie să dorim aceasta, nu doar eu și câteva persoane ci toți cei din sistemul medical pentru că nu este nimic mai frumos decât să rămâi să lucrezi acasă”, a adăugat ministra.

Ghidul a fost elaborat cu suportul financiar al Consiliului Europei și a Uniunii Europene prin proiectul „Combaterea corupției prin aplicarea legii și prevenirii”. Documentul va fi distribuit tuturor instituțiilor medico-sanitare și va putea fi accesat și în varianta electronică.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!