„Propunem un proiect real,  reieșind din resursele pe care le cunoaștem. Este nevoie de  193 de milioane de lei, deși numărul de obiective care se află la evidența Direcției Construcții Capitalei este mult mai mare”, a declarat Panfilii.

Șeful Direcției Construcții Capitalei susține că deși în albia râului Bâc ar trebui să se facă lucrări în sumă de 32 de milioane de lei, anul acesta au fost alocate doar  900 000 de lei. De asemenea, Panfilii a menționat și alte obiective din oraș care ar necesita investiții:

„Cimitirul central este un monument istoric. Acolo avem trotuare desfundate, cei care sunt petrecuți pe ultimul drum trec prin noroi. Costul este de 17 milioane de lei. Alocările pe 2019 au fost de 0 lei. Cantina de la liceul Minerva. Copiii nu au unde mânca. Au fost făcute lucrări de proiectare, avem contract cu antreprenorul, dar investițiile au fost 0 în construcția propriu zisă”.

 Pe lista șefului de la Construcții Capitalei se mai regăsesc rețele inginerești, apeducte, canalizări dar și sala sportivă de la liceul Mihai Viteazu, unde lucrările au fost începute dar nu au fost finalizate.

„Havuzul din parcul Ștefan cel mare, intrarea din 31 august. Lucrările care au fost executate sunt deteriorate și necesită investiții, sediul Societății invalizilor.  De asemenea, o problemă mai acută ține de construcția canalizării menajere pe mai multe străzi. Au fost investite sume considerabile, dar anul acesta nu au fost alocate resurse financiare și locuitorii se plâng că au fost conectați la un sistem de canalizare care a devenit în timp nefuncțional”, a spus Panfilii.

 În replică, șefa Direcției Municipale Management financiar, Eugenia Ciumac, a declarat că suma numită de Panfilii ar fi prea mare pentru posibilitățile bugetului orașului:

„Ați menționat o sumă utopică pentru potențialul economic al bugetului local. Ar trebui să stabilim care sunt proiectele strict prioritate. Cât despre proiectul muzeului Grigore Vieru, care este o mare personalitate, mi se pare că dacă ar fi fost numit obiect public, s-ar fi găsit agenți economici care ar fi utilizat subsolul și ar fi făcut construcția. Ar fi bine să declarați o adunare de fonduri, filantropie, pentru Vieru fiecare om ar găsi bani”.

Consiliul municipal Chișinău a aprobat pe 19 decembrie 2018, proiectul Bugetului municipal Chișinău pe anul 2019 în lectura a doua. Documentul prevede cheltuieli de peste patru miliarde de lei. 

Potrivit documentului, veniturile în bugetul municipal constituie 3,9 miliarde lei, în timp ce cheltuielile reprezintă 4,2 miliarde lei. Totodată, soldul bugetar negativ constituie circa 326 milioane lei și nu 441 de milioane cât era prevăzut în proiectul inițial. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!