Investițiile de care are nevoie capitala, prea mari pentru banii de care dispune municipalitatea. Eugenia Ciumac: „Anunțați o adunare de fonduri”

Investițiile de care are nevoie capitala, prea mari pentru banii de care dispune municipalitatea. Eugenia Ciumac: „Anunțați o adunare de fonduri”

Planurile investiționale ale Direcției Construcții Capitale par să se bată cap în cap cu posibilitățile financiare care se regăsesc în haznaua orașului. În cadrul ședinței operative de la Primărie, șeful de la Construcții Capitale, Alexandru Panfilii a prezentat o listă cu obiectivele în care ar trebui să fie investiți banii statului în următorul an. În replică, șefa  Direcției Municipale Management financiar, Eugenia Ciumac, i-a catalogat intențiile drept „utopice” și i-a sugerat să anunțe o adunare de fonduri pentru unele dintre propuneri.

„Propunem un proiect real, reieșind din resursele pe care le cunoaștem. Este nevoie de 193 de milioane de lei, deși numărul de obiective care se află la evidența Direcției Construcții Capitalei este mult mai mare”, a declarat Panfilii.

Șeful Direcției Construcții Capitalei susține că deși în albia râului Bâc ar trebui să se facă lucrări în sumă de 32 de milioane de lei, anul acesta au fost alocate doar 900 000 de lei. De asemenea, Panfilii a menționat și alte obiective din oraș care ar necesita investiții:

Publicitate

„Cimitirul central este un monument istoric. Acolo avem trotuare desfundate, cei care sunt petrecuți pe ultimul drum trec prin noroi. Costul este de 17 milioane de lei. Alocările pe 2019 au fost de 0 lei. Cantina de la liceul Minerva. Copiii nu au unde mânca. Au fost făcute lucrări de proiectare, avem contract cu antreprenorul, dar investițiile au fost 0 în construcția propriu zisă”.

Pe lista șefului de la Construcții Capitalei se mai regăsesc rețele inginerești, apeducte, canalizări dar și sala sportivă de la liceul Mihai Viteazu, unde lucrările au fost începute dar nu au fost finalizate.

„Havuzul din parcul Ștefan cel mare, intrarea din 31 august. Lucrările care au fost executate sunt deteriorate și necesită investiții, sediul Societății invalizilor. De asemenea, o problemă mai acută ține de construcția canalizării menajere pe mai multe străzi. Au fost investite sume considerabile, dar anul acesta nu au fost alocate resurse financiare și locuitorii se plâng că au fost conectați la un sistem de canalizare care a devenit în timp nefuncțional”, a spus Panfilii.

În replică, șefa Direcției Municipale Management financiar, Eugenia Ciumac, a declarat că suma numită de Panfilii ar fi prea mare pentru posibilitățile bugetului orașului:

„Ați menționat o sumă utopică pentru potențialul economic al bugetului local. Ar trebui să stabilim care sunt proiectele strict prioritate. Cât despre proiectul muzeului Grigore Vieru, care este o mare personalitate, mi se pare că dacă ar fi fost numit obiect public, s-ar fi găsit agenți economici care ar fi utilizat subsolul și ar fi făcut construcția. Ar fi bine să declarați o adunare de fonduri, filantropie, pentru Vieru fiecare om ar găsi bani”.

Consiliul municipal Chișinău a aprobat pe 19 decembrie 2018, proiectul Bugetului municipal Chișinău pe anul 2019 în lectura a doua. Documentul prevede cheltuieli de peste patru miliarde de lei.

Potrivit documentului, veniturile în bugetul municipal constituie 3,9 miliarde lei, în timp ce cheltuielile reprezintă 4,2 miliarde lei. Totodată, soldul bugetar negativ constituie circa 326 milioane lei și nu 441 de milioane cât era prevăzut în proiectul inițial.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal