Nemerenco susține că, în special în mediul rural,  reforma nu a avut chiar efectele scontate:

„Această decizie a influențat foarte prost cetățenii. Dacă într-un sat lucrau până acum câțiva medici de familie, acum ei s-au despărțit. S-au despărțit și cetățenii”.

Șefa de la ministerul a precizat că este nevoie de schimbări legislative pentru a nu lăsa satele fără medici de familie.

Anterior, Nemerenco declarase că medicii de familie care trec la libera practică nu vor putea beneficia de suportul financiar al donatorilor străini atunci când vor vrea să își extindă spațiile de muncă sau să procure echipamente. 

În anul 2018 Guvernul Republicii Moldova a decis că medicii de familie vor putea avea libera practică în una din formele prevăzute de lege sau ca angajat la un prestator de servicii medicale sau farmaceutice. Potrivit proiectului, finanțările urmau să fie  oferite în funcție de numărul de pacienți, dar și de serviciile prestate suplimentar.  Documentul își propune să sporească responsabilitatea doctorilor și să-i determine să acorde servicii de calitate, ca să aibă mai mulți pacienți care li se vor adresa, dat fiind faptul că pacienții au dreptul să își aleagă singuri medicul de familie.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!