Pentru a avea un sistem de încălzire eficient, schimbările se pare că se impun a fi făcute și în altă parte.

„Toată lumea civilizată astăzi tinde către Ssistemul de Alimentare Centralizat cu Energie Termică, dar cu sistemul centralizat poți veni acolo unde ai o densitate a populației. Marea noastră parte slabă constă în cei pe care îi alimentăm. Fondul locativ al nostru este unul de nimic. La noi, consumul de energie termică pe metru pătrat e de cel puțin de două ori mai mare. Izolarea e un element cheie. Vreți ordine? Vreți eficientță? Noi trebuie să rezolvăm o problemă cheie care nu are nimic în comun cu operatorul”, a declarat profesorul universitar Valentin Arion. 

Soluția enunțată aici a fost instalarea sistemelor de distribuție pe orizontală și izolarea termică a clădirilor.

„Se instalează în casa scării un punct termic individual, se efectuează această distribuție pe orizontală, fiecare apartament este conectat individual, dispune de contorul său, care are contract direct cu Termoelectrica și consumă cât dorește. Avem deja mai mult de 30 de blocuri locative de tip vechi, care au instalații de 30-40 de ani vechime, unde a fost instalat acest sistem pe orizontală”, a subliniat directorul Termoelectrica Veaceslav Eni. 

Potrivit specialiștilor și experților în domeniu, dacă s-ar implimenta un proces de eficientizare, în Capitală cheltuielile pentru încălzire ar putea fi reduse în jumătate.

„Potențialul de reducere, la noi, în Chișinău, a facturii este de aproape 60 de procente. Este poate cea mai mare cifră din spațiuL european. Foarte multe organizații donatoare, internaționale, care au bani, nu o să investească un leu până nu o să vadă întreg mecanismul, inclusiv un mecanism viabil de rambursare a investițiilor”, a punctat managerul de proiect în Cadrul UNDP, Simion Berzoi.

La ON&OFF the Record am discutat și despre soluții alternative de încălzire în sezonul rece. Antreprenorul Nicolae Dragan, care produce brichete și peleți la scară industrială a vorbit despre potențialul acestui sector și de ce a ajuns să se îngloade.

„Noi avem atâtea resurse ca deșeuri că am putea până la 30% să ne asigurăm cu energie termică”, a subliniat Dragan.

Potrivit lui Simion Berzoi, studiile efectuate de UNDP au demonstrat că numai masa lemnoasă, colectată de Întreprinderea Municipală Spații Verzi, ar ajunge pentru încălzirea a 3.000 de familii din Chișinău.

Acest eveniment este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews în Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!