30 de milioane de euro! UE a aprobat prima tranșă din asistența macrofinanciară pentru R. Moldova

30 de milioane de euro! UE a aprobat prima tranșă din asistența macrofinanciară pentru R. Moldova

Comisia Europeană anunță aprobarea, joi, a unei tranșe de 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Este vorba despre prima dintre cele trei rate planificate ale programului, a cărui valoare totală este de 100 de milioane de euro. Potrivit Comisiei Europene, banii sunt meniți pentru a acoperi necesitățile financiare externe ale Republicii Moldova în procesul ambițiosului proces de reformare structurală.

„Eliberarea acestei tranșe este o expresie a sprijinului pentru implementarea feromelor importante pentru a îmbunătăți standardele democratice și de a proteja supremația legii în Republica Moldova. Comisia Europeană este gata să continue să muncească îndeaproape cu autoritățile moldovenești pentru a asista transpunerea în realitate a setului ambițios și larg de reforme economice și structurale necesare pentru a asigura locuri de muncă, dezvoltare și investiții în beneficiul oamenilor din Moldova”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul european pentru comerț, afaceri economice și monetare.

Din această sumă, 20 de milioane de euro reprezintă împrumuturi, iar 10 milioane - granturi.

Publicitate

Comisia Europeană afirmă că va monitoriza atent cum autoritățile de la Chișinău vor îndeplini precondițiile politice înainte de cea de-a doua și cea de-a treia tranșă din asistența macrofinanciară.

În iunie curent, Comisarul UE pentru extindere și vecinătate, Johannes Hahn, s-a arătat încrezător că programul de asistență macrofinanciară al UE pentru R. Moldova ar urma să fie reluat începând cu această toamnă. Hahn a subliniat că dacă reformele din R. Moldova vor continua în același ritm, susținerea financiară ar putea chiar să crească.

La sfârșitul lunii septembrie, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, a afirmat că susținerea europeană va rămâne, în continuare, una condiționată, însă R. Moldova va fi susținută de UE „mai mult decât anterior”.

Pe 12 septembrie, a fost publicat raportul privind etapa de implementare a Acordului de Asociere Republica Moldova - UE. Acesta reflectă aspecte îngrijorătoare cum ar fi justiția, investigarea fraudei bancare și corupția. Totuși, Comisia Europeană evidențiază faptul că Republica Moldova a înregistrat progrese în implementarea reformelor-cheie care vizează abordarea standardelor democratice și a statului de drept.

Anterior, parlamentarul european Siegfried Mureșan a declarat că dacă Guvern Maia Sandu va fi lăsat să-și facă treaba, într-un an va reuși să absoarbă toate cele trei tranșe din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro.

Amintim că pe 5 iulie 2018, deputații Parlamentului European a luat o decizia care prevedea suspendarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova, din cauza nerespectării precondițiilor politice stipulate în acordul dintre UE și Republica Moldova. Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a declarat că suspendarea asistenței este legată de invalidarea alegerilor de la Chișinău.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal