- „DE CE trebuie să plătesc impozite?”

- „Ele sunt necesare. În baza lor contribuabilii primesc bunuri și servicii publice.”

- „Unde sunt toate aceste beneficii?”

- „Corupție, clientelism politic... banii sunt cheltuiți ineficient de autorități, utilizați în scopuri personale și de partid”

- „Clientelism Politic???”

- „Distribuirea banilor publici pe culoare politică”

Dacă ești sau treci la partidul de guvernare primești mai mult din bugetul de Stat.

Dacă ești de la guvernare câștigi achizițiile publice.

- „E normal ca partidele să dea bani pe ce consideră necesar - au fost aleși pentru asta”

Dacă ești sau treci la partidul de guvernare îți faci drum pe lângă casă.

Conform unui studiu efectuat de Expert-Grup, în Republica Moldova, localitățile cu primari afiliați partidelor politice de guvernământ au de 2 ori mai mari șanse de a obține finanțare suplimentară de la Bugetul de Stat, față de localitățile cu primari din opoziție sau independenți. Astfel, clientelismul politic este o loterie a loialității, prin care se creează iluzia că bani sunt suficienți pentru toți și pentru toate, doar să fii cu partidul de la guvernare.

Consultă Hărțile clientelismului politic AICI

- „Sunteți aleși să gestionați banii noștri după nevoile noastre, nu după interesele de partid”.

Exemplele sunt elocvente în acest sens:

Într-un sat, un primat afiliat puterii a primit bani pentru reparația școlii, iar anul viitor, din lipsa de elevi, școala a fost închisă.

În alt sat cu primar afiliat puterii, drumul recent reparat, care trece pe lângă poarta sa, se surpă la prima ploaie din cauza calității proaste și a finalizării în grabă și necalitativ.

În cea de-a treia localitate, unde anul trecut au venit vedete internaționale să susțină concerte, copiii merg încă la veceul din curtea școlii.

Alocarea banilor bugetari pe criterii politice duce la faptul că serviciile și infrastructura publică nu ajung la cei care au nevoie cel mai mult de ele, costurile de procurare a lor sunt mai mari decât în cazul unei alocări transparente, iar calitatea lucrărilor este proastă.

  • Clientelismul politic este un furt în primul rând de la cei mai săraci
  • Acceptarea clientelismului politic este o formă de susținere a corupției
  • Dacă dorești să-ți păstrezi independența politică în Republica Moldova fii pregătit să primești mai puțini bani pentru localitatea ta.

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Combaterea clientelismului politic în transferurile pentru comunitățile locale (CC-LIFT)” finanțat de Open Society Foundations și implementat de Expert Forum (România) în parteneriat cu Expert-Grup (Moldova) și Institute for Development of Freedom of Information (Georgia).

P.

Acest material este un Advertorial comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției AGORA. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.