Frig și ieftin, cald și scump sau totuși altceva: 10 concluzii de la ON&OFF the Record

Frig și ieftin, cald și scump sau totuși altceva: 10 concluzii de la ON&OFF the Record

Atunci când temperaturile de afară încep să scadă. toată lumea se gândește la facturi.  Am discutat subiect la cea de-a șasea ediție ON&OFF the Record. Vedeți în continuare 10 concluzii de la eveniment.

Stare sistemului termic centralizat din Chișinău

Sistemul termic din Chișinău cumulează peste 1500 de km de rețea. Acesta este încă din perioada sovietică, iar 70% din rețele necesită reabilitare. Dificultatea care apare aici este însăși amplasarea urbei.

„Sistemul centralizat este un megapolis, mai mult de 1500 de km de rețea în tot municipiul Chișinău. Sistemul centralizat este cel mai complicat sistem de la noi din Chișinău, deoarece este amplasat pe șapte coline”, a declarat directorul Termoelectrica Veaceslav Eni.

Suntem cu două generații în urmă

Chiar dacă majoritatea statelor europene pledează pentru un sistem centralizat de alimentare cu energie termică, ceea ce trebuie să reținem este că noi, la Chișinău, suntem cu mult în urma lor.

„Sistemul acesta a fost discreditat, pe merit. Noi, Moldova operăm cu un sistem de alimentare care e generația a doua din a patra care există în lume, cunoscut ca SACET-ul sovietic. Acest sistem al nostru este puțin eficient. Noi suntem la limita rentabilității, la limita fezabilității sistemului centralizat. Dar sunt argumente foarte puternice în favoarea sistemului centralizat. Toată lumea pledează pentru sistem centralizat”, a adăugat profesorul Valentin Arion. 


Cum stăm cu pierderile

Chiar și așa, conducerea Termoelectrica dă asigurări că după reformarea Termocomului, pierderile de energie termică s-au diminuat considerabil.

„Termoelectrica astăzi produce 15% din tot consumul energetic pe țară. Fostele CET-uri produceau și vindeau anterior Termocomului 600 de gigakalorii, mult peste volumul consumat de Chișinău. Noi am preluat pierderile de la Termocom, care erau de circa 850 de milioane de lei. Erau pierderi de 1.000 de metri cubi pe oră. Acum avem pierderi de doar 40 de metri cubi. Până în 2015, sistemul centralizat a pierdut 50% din consumatori. Acum debranșările au mai scăzut”, a declarat Veaceslav Eni.


Șeful Termoelectrica a mai punctat că există posibilități ca prețul la căldură să fie micșorat.

Soluția – înlocuirea sistemului termic pe verticală cu cel pe orizontală

Marea problemă a sistemului de încălzire din Chișinău e faptul că acesta funcționează pe verticală în majoritatea blocurilor locative. Pentru a spori eficiența sistemului de încălzire, specialiștii recomandă înlocuirea lui cu unul pe orizontală. Astfel și contorizarea va putea fi făcută corect – cât consumi, atât plătești.

Potrivit lui Eni, calculele arată că înlocuirea tuturor țevilor dintr-un bloc alimentat pe verticală e un proces de două ori mai scump decât instalarea unui sistem nou de alimentare pe orizontală. Astăzi în Chișinău, în doar 30 de blocuri locative, din aproximativ 3.000, a fost instalat un astfel de sistem

„Se instalează în casa scării un punct termic individual, se efectuează această distribuție pe orizontală, fiecare apartament este conectat individual, dispune de contorul său, care are contract direct cu Termoelectrica și consumă cât dorește”, a explicat Veaceslav Eni.

Problema izolării blocurilor locative

Totuși, specialiștii spun că o parte a problemei este în ograda vecinului. Mai exact, pentru reducerea costurilor și a consumului de energie termică este blocurile locative trebuiesc izolate. Acest lucru ar atrage după sine o reducere a facturilor cu 50% - 60%.

„Potențialul de reducere la noi în Chișinău în facturile pentru energie termică este de aproape 60 de procente. Este poate cea mai mare cifră din spațiul european”,  punctat managerul de proiect la UNDP, Simion Berzoi.


Soluții individuale, care merită atenție

Unii participanți la eveniment au menționat, însă, că pe lângă izolarea blocurilor și instalarea noilor sisteme de încălzire, sunt și soluții care pot deja fi implementate.

„Un lucru foarte important este să eficientizăm ceea ce avem și să consumăm mai puțin. Trebuie să trecem la acele măsuri individuale. Pentru că astăzi foarte multe programe s-au implementat, dar care nu au avut succes pentru că fiecare om fie nu are bani, fie se întreabă de ce trebuie să izoleze partea sa când restul nu izolează și respectiv în factură nu va resimți schimbarea. De aceea, conexiunea dintre a întreprinde măsuri și a resimți acest lucru în factură e foarte importantă. Deja există posibilități ca și la sistemul pe verticală, cu costuri mult mai mici, să se facă această contorizare individuală. Pe fiecare verticală se instalează un senzor, care îl avem în telefonul mobil și care ne arată temperatura la fiecare secundă. Această posibilitate ar trebui văzută ca alternativă”, a punctat unul dintre participanți.


Iașiul, cel mai poluat oraș din România

„A fost efectuat un studiu anul precedent și s-a stabilit că Iași e cel mai poluat oraș din România. Din ce cauză? Din cauza cazanelor murale individuale”, a subliniat în context Veaceslav Eni.

În urma acestui studiu, administrația publică locală a aprobat un proiect de  decizie în urma căruia  circa 70% din blocurile locative din oraș au fost debranșate de la cazanele murale și reconectate la sistemul centralizat.

Cum ne susțin partenerii de dezvoltare

În contextul schimbărilor care se impun, partenerii de dezvoltare sunt gata să ne susțină. Pentru aceasta, însă, e nevoie de predictibilitate și siguranță că lucrurile nu se vor împotmoli la mijloc de cale.

„Ne propunem ca la începutul anului viitor să identificăm o clădire împreună cu Termoelectrica și să testăm cum e să faci măsuri de eficiență energetică, să izolezi clădirea, să schimbi ferestrele și să vedem clar, să arătăm clar calculele care ar fi potențialul de reducere. Noi nu putem vorbi de modernizarea sistemului de încălzire atât timp cât nu noi am făcut măsuri de eficiență energetică. Foarte multe organizații donatoare, internaționale, care au bani, nu o să investească un leu până nu o să vadă întreg mecanismul, inclusiv mecanismul de rambursare a investițiilor. Noi, ca proiect, nu avem ca scop să dezvoltăm ceva și sp moară. Asta e cea mai mare provocare a noastră. Să punem la punct un mecanism clar de eficientizare energetică”, a declarant Simion Berzoi.

Soluții alternative

Energia regenerabilă și biomasă este în continuare o soluție alternativă de care dispune Republica Moldova. Specialiștii, însă, spun că această sursă poate fi folosită doar de obiective mici.

„Noi avem atâtea resurse ca deșeuri că am putea în proporție de 30% să ne asigurăm cu energie”, a punctat Nicolae Dragan, producător de brichete și peleți.

„Masa lemnoasă care este colectată de Întreprinderea Municipală Spații Verzi ar ajunge pentru 3.000 de familii din Chișinău”, a dăugat Simion Berzoi.

Totuși, un proiect energetic din surse regenerabile trebuie să treacă testul de fezabilitate la Agenția Națională de Reglementare în Energetică.


Comunicarea – marea problemă

Pe finalul discuțiilor, participații la eveniment au concluzionat că distribuitorul de energie termică din Capitală ar trebui să fie mai vocal în promovarea beneficiilor și avantajelor sistemului de încălzire centralizat și a măsurilor care pot duce la faptul ca fiecare locuitor al Chișinăului să vadă imediat scăderea costurilor la căldură.

Cu această ocazie, Societatea pe Acțiuni „Termoelectrica”, principalul producător și furnizor de energie electrică și termică din municipiul Chișinău, alături de Banca Mondială, a lansat o campanie de informare a consumatorilor cu referire la cele mai sigure și eficiente soluții de termoficare și impactul acestora asupra oamenilor, mediului și securității energetice a țării.

 Evenimentul ON&OFF the Record este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews în Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Germania a donat 70 de generatoare electrice Republicii Moldova

Germania a donat 70 de generatoare electrice Republicii Moldova

Erdogan anunță că va purta noi discuții cu Zelenski și Putin

Erdogan anunță că va purta noi discuții cu Zelenski și Putin

63% dintre moldoveni susțin ideea aderării la Uniunea Europeană. În câți ani cred că Republica Moldova ar putea să se integreze în UE

63% dintre moldoveni susțin ideea aderării la Uniunea Europeană. În câți ani cred că Republica Moldova ar putea să se integreze în UE

Advertoriale
Victoriabank lansează un nou card de shopping. STAR Card Platinum - Exclusiv și Privilegiat

Victoriabank lansează un nou card de shopping. STAR Card Platinum - Exclusiv și Privilegiat

Fii Moș Crăciun pentru copiii defavorizați! Ia scrisoarea, cumpără, donează și fă un copil fericit!

Fii Moș Crăciun pentru copiii defavorizați! Ia scrisoarea, cumpără, donează și fă un copil fericit!

De ce să alegi transportul cu autocarul în detrimentul transportului cu avionul

De ce să alegi transportul cu autocarul în detrimentul transportului cu avionul

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
  Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
Cele mai populare
 • 1
  Prima declarație a oficialilor din Austria, după ce s-au opus intrării României în Schengen
 • 2
  Centrul unei localități din Ceadîr Lunga, plin de explozivi. Geniștii au depistat peste 155 de obiecte de artilerie (VIDEO)
 • 3
  Noi sancțiuni pentru Șor și Plahotniuc. Marea Britanie anunță lista de interdicții
 • 4
  PORȚIA de istorie | Singurul popor turcic ce a devenit creștin ortodox. Cine sunt și cum au ajuns găgăuzii în Basarabia (LONGREAD)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.