„În calitatea mea de președinte a Comisiei economie, buget și Finanțe, cer exportatorilor de nuci să revină la practica normală de achiziție permisă de lege, la folosirea unui preț just pentru ca producătorii de nuci să nu-și mai taie plantațiile din disperare și să înțeleagă că există garanții pentru ca produsul lor să primească prețul corect din partea exportatorilor.

Cer organelor de control să curme orice fel de abuze, inclusiv a acelor grupuri care se ocupau cu estorcarea de plăți neoficiale din numele Partidului Democrat și a clientei sale politico-oligarhice. Timpul pe care-l au la dispoziție companiile care exporă nuci este de 48 de ore”, a spus deputatul blocului ACUM.

„Sigur că vom face și alte amendamente necesare pentru ca să îmbunătățim relația producătorilor cu piața, dar aștept din partea exportatorilor de nuci o reacție rapidă pentru ca să nu apelăm la Consiliul Concurenței printr-o intervenție care ar rezolva altfel această situație”, a adăugat Munteanu.

A beneficiat Filip de pe urma crizei exportului de nuci?

Întrebat dacă se adeveresc informațiile conform cărora beneficiarul schemei de monopol la exportul de miez de nucă este fostul premier Pavel Filip, Igor Munteanu a răspuns că firme conduse de rude ale democratului au beneficiat de pe urma acestei crize.

„Analiză făcută în cadrul Comisiei arată că companiile în fruntea cărora se află anumite rude ale fostului premier Filip au avut de câștigat din urma acestei crize din 2016”, spune Munteanu.

„Așa cum a fost nu va mai fi niciodată”

„Schema cu miez de nuci a fost pe alocuri primitivă, dar și strigătoare la cer, cu mare impertinență câteva persoane au protejat schema”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

„Sperăm că în scurt timp țăranii, agenții economici și exportatorii vor simți schimbarea și prețurile să fie reale”, a adăugat acesta.

„Așa cum a fost nu va mai fi niciodată”, a promis Slusari.


Potrivit lui Igor Munteanu, până în 2016 plantațiile de nuci erau considerată o afacere de succes. În 2016, exporturile din R. Moldova au scăzut abrupt cu circa 35%, iar prețurile de achiziție s-au prăbușit la vreo 50%.

„Criza acută a adus foarte multe efecte grave pentru exportatori și, mai ales, pentru populația săracă”, a declarat el, adăugând că criza de pe piața miezului de nucă a început în decembrie 2016.

Potrivit lui, o serie de acțiuni ale autorităților și organelor de forță au dus la autolichidarea mai multor întreprinderi care se ocupau cu exportul miezului de nucă.

Citește și: Monopolul exportului de nuci, din nou, pe agenda Guvernului. Maia Sandu: „Se plăteau 50 de eurocenți la un kilogram exportat”

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!