Fostul director al liceului „Orizont” de la Ceadîr-Luga, condamnat în Turcia la 7,5 ani de pușcărie. Mărturiile soției sale

Fostul director al liceului „Orizont” de la Ceadîr-Luga, condamnat în Turcia la 7,5 ani de pușcărie. Mărturiile soției sale

Fostul director al liceului „Orizont” de la Ceadîr-Luga, expulzat din Moldova anul trecut, a fost condamnat în Turcia la 7,5 ani de pușcărie. Sentința a fost pronunțată pe 8 octombrie, scrie newsmaker.md.  Potrivit sursei citate, informația a fost confirmată de soția lui Feridun Tüfekçi. Tot ea a precizat că procurorul turc a considerat sentința aplicată prea blândă, astfel că pe numele lui Tüfekçi a fost deschis încă un dosar în Turcia.

Galina Tüfekçi mai spus că din momentul expulzării din Moldova, Feridun Tüfekçi s-a aflat tot timpul în detenție. Femeia susține că decizia CtEDO potrivit căreia Moldova a fost recunoscută vinovată de încălcarea drepturilor profesorilor expulzați nu a influențat în niciun fel situația:

„Dacă am putea să facem ceva cu această sentință, am face. Moldova a recunoscut deja că ei au fost expulzați pe nedrept. În dosar, însă, nicio organizație și niciun avocat care și-au propus ajutorul nu au făcut nimic”.

Publicitate

Galina Tüfekçi a mai spus că în condițiile în care procurorul turc a considerat că pedeapsa de 7,5 ani de pușcărie este prea blândă, a mai deschis un dosar pe numele lui Feridun.

„Decizia CtEDO nu a schimbat nimic nici pentru mine, nici pentru copiii mei. Faptul că soțul meu și colegii lui nu sunt vinovați, știam și fără această decizie. Nu am primit nici banii. Și nici măcar nu în bani e problema, ci în viețile oamenilor”, a adăugat soția directorului liceului „Orizont” de la Ceadîr-Luga.

Soția lui Tüfekçi a reamintit că după extrădare, bărbatul a avut probleme de sănătate. În condiții de închisoare acestea nu au putut fi tratate, iar după un an de detenție lucrurile nu s-au schimbat în bine.

AGORA amintește că șase persoane de origină turcă au fost reținute pe 6 septembrie 2018 de Serviciul de Informare și Securitate. Printre ele se număra și directorul liceului „Orizont”.

Într-un comunicat de presă, Serviciul Informații și Securitate a explicat că cetățenii turci erau suspectați de legături cu o grupare islamistă, „grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări”. Profesorii au fost declaraţi indezirabili de organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Menționăm că, la 11 iunie curent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a emis o hotărâre pe acest caz. Mai exact, a decis că s-a încălcat dreptul acestora la libertate și la siguranță, dar și dreptul la viața privată. Prin decizia CtEDO, statul a fost obligat să achite fiecăruia dintre cei cinci aplicanți care s-au adresat Curții câre 25 de mii de euro.

Iar la începutul lunii august, Procuratura municipiului Chișinău a inițiat un dosar penal pe faptul excesului de putere și depăşirii atribuţiilor de serviciu, comis de angajaţi ai Biroului Migraţie şi Azil şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal