„Cerem readucerea ramurii în cadrul legal”: Asociația Exportatorilor de Nuci din R. Moldova „salută implicarea guvernării în soluționarea problemelor de pe piață”

„Cerem readucerea ramurii în cadrul legal”: Asociația Exportatorilor de Nuci din R. Moldova „salută implicarea guvernării în soluționarea problemelor de pe piață”

„Readucerea ramurii în albia legală” este ceea ce cere Asociația Exportatorilor de Nuci din Republica Moldova autorităților. Reprezentanții asociației se arată mulțumiți de implicarea guvernării în proces, dar în același timp cer „scoaterea zecilor de colegi de sub învinuiri din dosare penale”. Totodată, aceștia menționează că nucile, în acest an, au început să fie achiziționate cu prețurile de până la criza din domeniu înaintea ultimatumului dat de Președintele Comisiei economie, buget și finanțe din Parlament, Igor Munteanu.

x„Informăm societatea că până la conferință de presă a domnului Munteanu membrii Asociației, printre care nu se regăsesc monopoliștii de odinioară, au început achizițiile de nuci în acest an cu prețurile caracteristice pieței de până la monopolizarea ei”,

se arată într-un comunicat al Asociației Exportatorilor de Nuci din R. Moldova.

Publicitate

„Începând cu iulie solicităm insistent autorităților să ia măsuri pentru readucerea ramurii în cadrul legal, pentru acordarea actelor normative cu realitățile pieței locale și internaționale, pentru scoaterea zecilor de colegi de sub învinuiri din dosare penale, intentate nelegitim”, punctează membrii Asociației.

„Salutăm implicarea organului legislativ în soluționarea problemelor stringente de pe piața nucului. Menționăm că pe lângă Comisia pentru analiză monopolului privind exportul nucilor, în cadrul Guvernului a fost format Grupul de lucru compus din profesioniști, care, împreună cu Asociația, examinează în prezent toate aspectele pieței nucului și elaborează propuneri concrete de ordin legislativ, regulatoriu pentru eliminarea gravelor deficiențe a ramurii”, transmite Asociația.

AGORA amintește că în luna iunie portalul Anticorupție a publicat un articol potrivit căruia cuscrul premierului Pavel Filip, Dumitru Vicol, ar fi început o relație fructuoasă cu statul după anul 2016, când cei doi au devenit rude. Firma sa, Monicol SRL, s-ar fi „abonat” la banii publici și, în ultimii ani, compania ar fi beneficiat de sume generoase de la stat pentru dezvoltarea afacerii din domeniul agriculturii.

Conform listei beneficiarilor AIPA, Monicol a început să primească subvenții din 2014, însă grosul banilor – 3.903.829 de lei sau 93,3% – au fost acordați companiei din 2016.

După ce a fost acuzat de nepotism, premierul Pavel Filip a recunoscut în cadrul unei emisiuni TV că Dumitru Vicol este tatăl fetei cu care s-a căsătorit feciorul său în 2016, dar a respins acuzațiile că Monicol ar deține monopol pe piața exporturilor de miez de nucă.

Ultima reacție în acest sens fostul premier a avut-o pe 10 octombrie. Filip consideră că subiectul nucilor apare în spațiul public, de regulă, cu puțin timp înainte de alegeri, iar declarațiile făcute de membrii actualei guvernări ar fi „goale” și „fără nicio dovadă concretă”.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe din Parlament, Igor Munteanu, le dă un ultimatum de 48 de ore exportatorilor de nuci pentru a reveni la prețurile de achiziție a miezului de nucă din 2016, dinaintea crizei din domeniu.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal