Transportatorii spun că Sandu ar fi fost informată greșit de Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) despre problema existentă și că de fapt un dialog productiv cu Ministerul nu există.

„Din mesajul dvs reiese că insistați ca inițial companiile de transport să-și modernizeze parcurile de autovehicule, după care veți discuta cu noi. Această cerință egalează cu refuzul Dvs de a executa prevederile Codului Transportatorilor Rutieri și ale Hotărârii de Guvern”, se arată în mesajul adresat Maiei Sandu.

Totodată, transportatorii menționează că există o hotărâre judecătorească din anul 2013 ce prevede ca tariful să constituie 0,58 leikm, iar azi se circulă cu 0,48 leikm. Ca urmare, șoferii se plâng că nu au un venit pentru a-și reînnoi și repara mijloacele de transport și pentru a achita salarii angajaților. 

„Încercați să ne transmiteți că problemele noastre au rădăcina din timpul fostei guvernări. Și aici trebuie să vă corectăm - problemele noastre au fost cauzate de toate guvernările. Noi nu discutăm cu fosta guvernare sau cu actuala. Noi discutăm cu MEI și Guvern. Problemele nerezolvate de fostul Guvern trebuie rezolvate de actualul Guvern”, se arată în comunicatul adresat Maiei Sandu.

Transportatorii cer prim-ministrei o audiență prin intermediul căreia să discute problemele din sistem.

„Credem că prezența ministrului Vadim Brînzan în cadrul audienței ar fi binevenită. Noi avem doar două căi. Fie discutăm cu Guvernul (MEI) fie mergem pe calea protestelor”, se arată în solicitare. 

Amintim că la 9 octombrie, transportatorii au protestat suspendând circa 586 de curse de pe traseele naționale și 124 de rute regulate. Protestul a fost provocat de nemulțumirea transportatorilor față de Ministerul Economiei și Infrastructurii. Aceștia au cerut ajustarea tarifelor pentru serviciile regulate de transport rutier de persoane în trafic raional și interraional. 

Ulterior, Guvernul a venit cu o reacție prin care dezaprobau aceste acțiuni. „Guvernul consideră că este necesar ca întâi de toate pasagerilor să li se asigure condiții civilizate de călătorie, microbuze și autobuze destinate exclusiv transportului de pasageri”, se arăta în comunicat.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!