Ornella Gilligmann, mamă a trei copii, condamnată la 25 de ani de închisoare, a izbucnit în lacrimi, în boxa acuzaţilor, la citirea verdictului, iar Inès Madani, în vârstă de 22 de ani, a rămas impasibilă la pronunţarea pedepsei sale de 30 de ani de închisoare.

„Ea este înmărmurită”, a declarat pentru presă avocatul ultimeia, Laurent Pasquet-Marinacce. „Este o pedeapsă excesiv de dură”, a denunţat el. „Este o hotărâre care să fie un exemplu, care nu are legătură cu personalitatea acestei tinere şi gravitatea faptelor, nu există morţi şi răniţi”. Avocatul a evocat „evident” un apel.

Împreună cu celalalte acuzate, ele cu devenit, potrivit avocaţilor generali, „faţa jihadului feminin”. În acest dosar, care a dezvăluit rolul activ al femeilor în jihad, patru dintre cele cinci femei judecate riscau închisoarea pe viaţă.

În prezent cu vârste cuprinse între 22 şi 42 de ani, acuzatele sunt suspectate că au vrut să lanseze atacuri teroriste, dând curs îndemnurilor lui Rachid Kassim, un propagandist al grupării Statul Islamic (SI) şi cel care a inspirat cu câteva săptămâni mai înainte asasinarea unui poliţist şi soţiei acestuia la Magnanville (Yvelines).

Inès Madani şi Ornella Gilligmann au încercat să doteneze o maşină plină cu butelii de gaz, în noaptea de 3 spre 4 septembrie 2016, în faţa restaurantelor situate în apropiere de Notre-Dame, la Paris, încercând să o incendieze cu motorină. Numai alegerea acestui carburant - care ia foc greu - a permis evitarea exploziei.

După eşecul acestui atentat, Inès Madani s-a refugiat în apartamentul lui Amel Sakaou, à Boussy-Saint-Antoine (Essonne). Celor două li s-a alăturat Sarah Hervouët, originară din sudul Franţei.

Ştiind că erau urmărite, cele trei femei au părăsit în pripă apartamentul la 8 septembrie, înarmate cu cuţite de bucătărie. În parcare, Sarah Hervouët l-a lovit cu cuţitul pe un poliţist în civil dela DGSI. Inès Madani a fugit către un poliţist, care a rănit-o, prin împuşcare, la picioare.

Sarah Hervouët a fost condamnată la 20 de ani de închisoare, la fel ca Amel Sakaou, care a refuzat să asiste la proces, în toate cele trei săptămâni de audieri.

Citește continuarea pe news.ro.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!